ezel-icoonezelroute-tekst
Stad, bergen en strand
10 dagen

ezel-icoon Slangenbezweerders en acrobaten bij Jema El Fna
ezel-icoon Het boerderijleven aan de voet van het Atlasgebergte
ezel-icoon Met ezeltjes door de Dadesvallei
ezel-icoon Op de hoge poten van … een dromedaris
ezel-icoon Mysterieuze hennatattoos en Arabische woordjes
ezel-icoon Babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten in de medina
ezel-icoon Heerlijke muntthee en zoete tajines
ezel-icoon Chillen aan de Marokkaanse kust

in-het-kort-lichtgroen
Route: Marrakech • Atlas (4) • Marrakech (2) • Essaouira (3) • Marrakech

Duur: 10 dagen. Aanpassingen mogelijk.

Voor wie: Voor gezinnen met kinderen en tieners.

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk door de korte afstanden en de leuke activiteiten.

Accommodatie: Gezellige en sfeervolle accommodatie.

Ideale reisperiode: Paasvakantie en zomervakantie.

Richtprijs: € 999 pp.

“De Ezelroute laat je kennismaken met alle aspecten van de Marokkaanse cultuur én je trekt ook nog een paar dagen naar de Marokkaanse kust om uit te waaien.

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Naar Marrakech!
Brussel • Marrakech • Takerkoust (D)
Welkom in Marokko! Al bij het openklappen van de deuren van het vliegtuig word je overvallen door allerhande indrukken: de geur, de warmte, de geluiden… Snuif ze op tot in het diepst van je vezels. Na het ophalen van de bagage stap je naar de aankomsthal waar je met een naambordje wordt opgewacht door de chauffeur van het hotel waar jullie de volgende dagen verblijven. Hij brengt jullie rechtstreeks naar de voet van het Atlasgebergte (40 kilometer rijden) waar je in het hotel verwelkomd wordt met een eerste glaasje muntthee. Neem je intrek in de sfeervolle Marokkaanse kamers en geniet van deze bijzondere sfeer en de mooie omgeving. Schuif vanavond aan voor een eerste Marokkaans diner.

Dag 2: De souks en de dromedarissen
Takerkoust (B, L, D)
Word langzaam wakker, geniet van het Marokkaanse ontbijt en praat nog even na bij een kopje koffie of thee. Daarna is het tijd om jullie voor te bereiden op een bezoek aan de markt. De souks in de dorpen zijn helemaal anders dan die in de stad: hier zie je het Marokkaanse dorpsleven van elke dag met eigen ogen. Je bent er helemaal vrij om te gaan en staan waar je wil. De chauffeur die jullie gebracht heeft, brengt je ook tegen de middag weer terug naar het hotel voor de lunch. In de namiddag wacht dan een nieuwe verrassing. Er is een transfer voorzien (half uurtje rijden) naar Ouzguita voor een wandeling op hoge poten. Laat je één tot twee uur lang schommelen op de hoge bult van … een dromedaris! Wiebel, wiegel, waggel, maar wel onvergetelijk! Na de wandeling word je weer teruggebracht naar het hotel voor het diner.

Dag 3: Ezeltje laat je rijden…!
Takerkoust (B, L, D)
Vandaag trek je alweer het mooie Atlasgebergte in. Niet op hoge poten deze keer maar de kinderen mogen plaatsnemen op de rug van een ezeltje. Volwassenen stappen te voet. Maar niettemin loont zelfs dat de moeite. Zoveel schakeringen rood, zoveel tinten groen, palmbomen en beekjes, citroen- en olijfbomen. Je zult met bewondering kijken naar de mooie natuur van Marokko. Geniet ook van de picknick die ze in het hotel klaargemaakt hebben voor onderweg. Meenemen tijdens de trekking: een rugzak voor de picknick, water, zonnebril, zonnecrème, zonnehoedje of -pet, fototoestel. En vergeet ook jullie stapschoenen niet. Na de ezeltrekking zijn jullie vrij. Neem een duik in het zwembad of ga even op verkenning in de omgeving. Wie het niet te warm vindt, kan in de late namiddag ook de hammam eens uit proberen.

Dag 4: Mmmm, lekker Marokaans!
Takerkoust (B, L, D)
Na een fantastische reis wil je zoveel lekkers ook thuis nog eens op je bord kunnen toveren. Daarom mogen jullie vandaag zelf aan de slag om de kneepjes van de Marokkaanse keuken onder de knie te krijgen. Ga met de kokkin verse groenten plukken in de tuin en steek de handen uit de mouwen voor lekkere ‘salades marocaines’ en een heerlijke tajine. Uiteraard mag je alles nadien zelf opeten. In de namiddag zijn jullie vrij. Diner ‘s avonds op de boerderij.

Dag 5: Naar Marrakech
Takerkoust • Marrakech (B)
Tijd om de Atlas te verlaten en naar Marrakech te rijden. Geniet nog even van het boerderijleven en de mooie natuur want Marrakech is helemaal anders. Maar op z’n minst even speciaal. De rit duurt ongeveer een uurtje en brengt je naar een mooie riad in het hartje van de medina van Marrakech. Neem je intrek in de kamers, ga eens rond snuisteren in alle hoekjes en kantjes van de riad en vergeet zeker het dakterras niet. Voor de lunch zijn jullie vrij. Als het heel warm is, is een siësta misschien niet te versmaden. Sowieso kunnen jullie even tot rust komen in de riad tijdens de hennasessie: een echte tattoo, vooral heel stoer voor de kinderen! In de late namiddag word je in de riad opgehaald door de gids om als echte koningen in een paardenkoets rond te rijden in Marrakech. Belangrijke halte: le jardin Majorelle. Een paradijselijke oase met een indrukwekkende plantencollectie. Naast de sfeervolle waterbekkens vol vissen en waterschildpadjes zijn er tal van cactussen, bamboes, waterlelies, citroenbomen en palmen te zien. En helemaal achteraan bevindt zich een prachtige koningsblauwe villa die lang in handen was van de beroemde modeontwerper Yves Saint Laurent. In de paardenkoets krijg je verder nog een mooi zicht op de stad en het leven van alledag in Marrakech.

Dag 6: Als koningen door Marrakech
Marrakech (B)
Na het ontbijt worden jullie opgehaald voor een rondleiding door de souks: kleine smalle overdekte straatjes vol winkels met stoffen, babouches, lampen, potjes, kruiden of tapijten. Je zult ogen en oren te kort komen. Stap zeker ook eens binnen in de wondermooie Medersa waar je alles te weten komt over deze Koranschool die in de veertiende eeuw werd opgericht. Misschien kun je ook even binnen gluren in een Marokkaans klasje of piepen hoe de Marokkaanse bakker brood bakt? In de vooravond komt nog iemand langs om de kinderen en jullie in te wijden in de Arabische taal. Het Jema El Fnaplein al bezocht? Het is in ieder geval een ware belevenis. Een beetje druk en soms overweldigend, maar toch heel speciaal met al die slangenbezweerders, acrobaten en waarzeggers.

Dag 7: Naar Essaouira
Marrakech • Essaouira (B)
Valiezen pakken en klaarmaken voor de volgende halte: Essaouira. In een drietal uurtjes rijden, sta je aan de Marokkaanse kust. In dit knusse vissersplaatsje vind je in de ommuurde medina witte huizen met blauwe luiken. Je kunt hier eindeloos dwalen door de levendige souks en de kronkelende straten en smalle steegjes. Essaouira is een thuishaven voor vrolijke muzikanten en creatieve kunstenaars die hier hun winkel hebben. Visliefhebbers kunnen genieten van verse vis uit de zee. Vanaf hier zijn jullie vrij. Er is in ieder geval keuze genoeg: een wandeling maken door het stadje, door de vissershaven, de souks of de Joodse wijk. Eten op het strand? Zonnen op het strand? Shoppen? Een ijsje eten bij Gelateria Dolce Freddo? Nog een ritje op een dromedaris op het strand? Aan jullie de keuze…

Dag 8: Chillen aan de Marokkaanse kust
Essaouira (B)
Deze dag kun je vrij spenderen en Essaouira verkennen. Als je de monumentale stadspoorten Bab Sbâa, Bab Marrakech of Bab Doukhala doorgaat, kom je terecht tussen vrolijke en bezige mensen. Auto’s zul je hier niet zien. Alles wordt getransporteerd door ezelskarren of muildieren. Wat opvalt, zijn de witgekalkte muren, de blauwe deuren en gele raamkozijnen. Dankzij de rechtlijnige hoofdstraten kun je je vrij goed oriënteren en ook als je enigszins verdwaalt, kom je al snel weer uit op één van de hoofdstraten. Meer dan de moeite waard is de markt waar handelaars onder de arcaden hun groenten en specerijen uitstallen, de slagerijen, maar vooral de vismarkt (verzamelplaats voor de grootste kattenkolonie), de kruidenmarkt en de graanmarkt, waar elke namiddag vanaf 16 uur tweedehands goederen met opbod verkocht worden. Als je aan het einde van de rue Lallouj rechts afslaat naar de Scala, kom je een rij kanonnen tegen die op de zee gericht zijn. Je kunt er lekker uitwaaien. Al slenterend kom je automatisch uit op het Moulay Hassan-plein, waar je op het terras van een café kunt uitrusten en genieten van een glaasje muntthee. Een stukje verder, door de ‘Porte de la Marine’, kom je in de haven waar vissersboten nog op traditionele wijze gebouwd worden. Visliefhebber? Breng dan zeker een bezoek aan de vishal. Overal prijzen vissers hun verse vangst aan. En je kunt er ook proeven aan tal van eetkraampjes. Het strand zelf is breed en eindeloos. ‘s Morgens zie je er hardlopers en ‘s middags komen er hele families en wordt er volleybal gespeeld. De branding van Essaouira is een paradijs voor surfers, die dankzij de constante en felle wind er hun hart kunnen ophalen. Er zijn genoeg mogelijkheden om het ook zelf eens te proberen.

Dag 9: Genieten in Essaouira
Essaouira (B)
Ook deze dag ben je vrij. Wil je nog eens buiten de stad gaan, maak dan zeker een stop bij de uitzichtheuvel (twee kilometer van Essaouira in de richting van Marrakech). Je hebt er een heel mooi uitzicht over de stad. De weg wordt geflankeerd door thuyabomen, eucalyptusbomen, tamarisbomen en olijfbomen, maar vooral door arganbossen. Van de arganbomen wordt een fijne olie gewonnen met een typische hazelnootachtige bijsmaak. In Sidi Kaouiki vind je nog een mooi strand- en surfgebied. En ook de kustroute naar Safi heeft overweldigend mooie landschappen en vergezichten.

Dag 10: Terug naar huis!
Essaouira • Marrakech (B)
Transfer vanuit de riad in Essaouira naar de luchthaven van Marrakech. Daar wacht het vliegtuig om jullie terug naar België te brengen.

*Wijzigingen in de volgorde van het programma zijn mogelijk naargelang de periode en de beschikbaarheid van de hotels. Alle vermelde activiteiten worden dus in alle programma’s opgenomen, maar soms op een ander moment of een andere locatie.


Richtprijs Ezelroute
€ 999 pp.

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven

• Bezoek aan de souks van Marrakech met gids (halve dag)
• Rondrit met paardenkoets (3 uur)
• Bezoek Jardin Majorelle
• Kookworkshop
• Hennatattoos
• Arabisch schrijven
• Ezeltrekking in de Atlas
• Bezoek aan de hammam
• Excursie met dromedarissen

Wat is niet inbegrepen?

De vlucht
De dranken en de overige maaltijden
Excursies die als optioneel worden aangegeven
Fooien

Goed om te weten
*
Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig.
* Geen inentingen verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP wordt soms aangeraden. Meer info bij je huisarts.