Icoon-inca  bouwsteen-Inca-tekst

Trektochten naar Machu Picchu (4 dagen/3 nachten)
Er zijn verschillende trektochten naar Machu Picchu mogelijk. De beroemdste, maar tegelijkertijd de meest toeristische, is zonder twijfel de vierdaagse Inca Trail. Drie andere trektochten naar Machu Picchu zijn de Salkantay Trek, de Lares Trek en de Inca Jungle Trail.
We zetten de voor- en nadelen van de verschillende treks even voor jullie op een rijtje:

De Inca Trail !! Opgelet: Inschrijvingen zijn beperkt tot 500 personen per dag!
Verwachte start inschrijving: oktober
(voor het dagprogramma van de Inca Trail, klik hier)
Voordeel 1: De Inca Trail is de enige trektocht waarbij je daadwerkelijk wandelend in Machu Picchu aankomt. Het eerste zicht op de ruïnes vanaf de Zonnepoort, de Inti Punku, is onbeschrijfelijk! Bij alle andere trektochten slaap je de avond ervoor in het toeristendorp Aguas Calientes en neem je ‘s ochtends de bus met alle andere toeristen richting Machu Picchu.
Voordeel 2: Onderweg kom je langs een aantal mooie Inca-ruïnes (zoals de Wiñaywayna); een extraatje buiten Machu Picchu om, die je niet op de andere routes tegenkomt.
Voordeel 3: Een schitterend gevarieerde route; van hoge, kale Andespassen (tot ca. 4200 meter) tot de uitbundige groei in de hooggelegen jungle.

Nadeel 1: Veel toeristen. Per dag mogen vijfhonderd personen – toeristen en begeleidend personeel (gidsen, dragers, koks) – de Inca Trail op. Vrijwel altijd is de Inca Trail uitverkocht, dus dat betekent dat je je met vijfhonderd personen op de dagroute begeeft.
Nadeel 2: Een groot deel van de Trail, zeker op dag 3, loopt naar beneden via door de Inca’s uitgehouwen trappen. Het gaat daarbij om ongelijke treden en grote stappen; je krijgt dus veel druk op de bovenbenen en knieën. Bij gewrichtsproblemen is de Inca Trail daarom geen aanrader.
Nadeel 3: Doordat het aantal personen toegelaten op de trail beperkt is, moet je die lang van tevoren reserveren. Doorgaans start de inschrijving voor de zomer in oktober.

De Salkantay Trek
(voor het dagprogramma van de Salkantay Trek, klik hier)
Voordeel 1: Minder toeristen dan de Inca Trail.
Voordeel 2: Een nog mooiere en gevarieerde route dan de Inca Trail. De pas die je op dag 1 bedwingt (4600 m), gaat langs indrukwekkende gletsers van over de 6000 meter. Daarna duik je een schitterende natuur in: subtropisch, inclusief bananen-, koffie-, avocadostruiken en warmwaterbronnen.

Nadeel 1: Je komt niet wandelend in Machu Picchu aan, maar de avond voor je bezoek in het dorpje Aguas Calientes. Daar slaap je in een hotel en de volgende dag bezoek je Machu Picchu.
Nadeel 2: Geen Incaruïnes onderweg.

De Lares Trek
(voor het dagprogramma van de Lares Trek, klik hier)
Voordeel 1: Normaal gezien nog wat minder toeristen dan op de Salkantey Trek.
Voordeel 2: Je komt langs een aantal Andesgemeenschappen waar je een indruk krijgt van het dagelijks leven in de Andes.

Nadeel 1: De route is wat minder gevarieerd dan de drie andere en leidt slechts door de hogergelegen Andes.
Nadeel 2: Je eindigt niet in Machu Picchu, zelfs niet in Aguas Calientes, maar reist daar vanaf het dorpje Ollantaytambo met de toeristentrein naartoe. In Aguas Calientes slaap je even in een hotel en pas de volgende dag ga je door naar Machu Picchu.

De Inca Jungle Trail
(voor het dagprogramma van de Inca Jungle Trail, klik hier)
Voordeel 1: Deze tocht is een stuk goedkoper dan de andere trektochten naar Machu Picchu.
Voordeel 2: Veel variatie: de eerste dag doe je met de mountainbike (down hill), en je kunt optioneel een zipline tour doen, raften en prachtige hotsprings bezoeken. Ook de route is gevarieerd; van een hoge pas, naar de hogergelegen jungle.
Voordeel 3: De Inca Jungle Trail is fysiek minder zwaar dan de andere tochten.

Nadeel 1: Omdat het om een budgetoptie gaat, zijn de groepen vaak wat groter.
Nadeel 2: In onze ogen is de Inca Jungle Trail toch wat kunstmatig ontworpen. Zo is de mountainbike tocht weliswaar down-hill, maar over een doorgaande weg en dus niet heel erg uitdagend (afgezien van het verkeer dat je tegenkomt dan…). In dat opzicht is het dus “net niet”.
Nadeel 3: De echte romantiek van een trektocht door de natuur ontbreekt, omdat het om een veel gebruikte route door de bewoonde wereld gaat. Je slaapt daarbij in budget-hostels.

De Inca Trail (4 dagen/3 nachten)
De Inca Trail, waarschijnlijk ’s werelds bekendste trektocht, leidt over hoge bergen en door het hoge regenwoud naar Machu Picchu. Dit pad was onderdeel van een uitgebreid netwerk van paden, Qhapaq Ñan genaamd: ongeveer 23.000 kilometer door Tahuantinsuyo, het Incarijk dat het grootste deel van Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia, en delen van Brazilië, Chili en Argentinië omvatte. Chasquis, speciale hardlopers die deze paden gebruikten, konden in 5 dagen een boodschap van Quito naar Cusco (een afstand van 1980 kilometer) overbrengen! Een 43 kilometer tellend avontuur langs de oude paden van de Inca’s. Onderweg bezoek je schitterende ruïnes, bedwing je een bergpas op 4200 meter hoogte, heb je fantastische uitzichten op sneeuwbedekte bergtoppen en daal je af in het nevelwoud. En uiteindelijk word je beloond met die indrukwekkende eerste aanblik vanaf Inti Punku, de zonnepoort tot Machu Picchu: je hebt het gehaald!

Programma Inca Trail
Dag 1 – Inca Trail
Urubamba – Ollantaytambo (2800 m) – Yuncachimpa (3300 m) (B, L, D)
Ca 6 à 7 uur wandelen

Vroeg uit de veren vandaag. Je wordt in een half uurtje naar het centrale plein van Ollantaytambo gebracht waar je je gids ontmoet en de overige deelnemers van de vierdaagse,Inca Trail naar Machu Picchu. Vanaf Ollantaytambo reis je naar het startpunt van deze trektocht. Hier kan je ontbijten, en indien je dat wilt wat cocabladeren tegen de hoogte of houten wandelstokken kopen. Daarna rijd je verder naar Piskacucho (2700 meter), een gemeenschap, gelegen op kilometer 82 van de spoorweg tussen Cusco en Machu Picchu.
Hier begint de Inca Trail. Je wandelt vandaag 12 km. De tocht gaat eerst langs de linkeroever van de Urubambarivier en vervolgens volg je de route over tamelijk vlak terrein tot het dorpje Miskay (2800 meter), waar je even zult pauzeren. Hier kun je wat van de lokale chichi (maïsbier) proberen van de indiaanse dames die je langs de route tegenkomt. Daarna ga je verder, wandelend over een stijl pad dat naar een hoog plateau leidt. Je zult beloond worden met een fantastisch uitzicht op het Incagebouw Llactapata (2750 meter). Na de uitleg van de gids ga je verder door een schitterende vallei. Je zult geleidelijk klimmen voor ongeveer 2 uur, via Wayllabamba (3100 meter) naar Yuncachimpa (3300 meter), voor je eerste kampeerovernachting. Tijdens de hele tocht kun je genieten van spectaculaire vergezichten op de Vilcanota-bergketen aan de andere kant van de Urubamba-rivier en op de met sneeuw bedekte bergtop van de Veronica (5832 meter).

Dag 2 – Inca Trail
Yuncachimpa (3300 m) – Chaquicocha (3650 m) (B, L, D)
Ca 8 à 9 uur wandelen

Opnieuw vroeg op vandaag want na het ontbijt begin je aan een 15 kilometer durende wandeling omhoog, door een smalle vallei vol vegetatie en kleine stroompjes. Het is een zware klim, vol traptreden, en we adviseren je om het rustig aan te doen en te pauzeren wanneer dat nodig is. Later bereik je het dorpje Lluluchapampa. Op dit punt begin je de klim naar de hoogste en beroemdste pas op de Inca Trail, de Abra Warmihuañusca (De Dode Vrouw Pas, 4200 meter). De klim duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Doe het rustig, aan zonder je te forceren. De gids blijft bij de langzaamste persoon van de groep en iedereen wacht op de top van de pas. Neem wat chocolade, zuurtjes en cocabladeren mee. Dat helpt je suikergehalte hoog te houden en ook een beetje tegen eventuele hoogteziekte. Nadat je de pas hebt bereikt en na een korte pauze, zul je langs een bochtig pad voor 2,5 kilometer afdalen naar de rivier de Pacaymayu. Je doorkruist een smalle vallei, waar veel vogels leven, zoals de colibri en ook de Andesbeer. Daarna ga je via de Runkurakay pas (3050 meter), waar je het archeologische complex met dezelfde naam bezoekt. Vervolgens ga je door naar je kampeerplek Chaquicocha (3650 meter). Daar kun je na deze lange dag eindelijk relaxen en van het spectaculaire uitzicht over de Andes genieten.

Dag 3 – Inca Trail
CHAQUICOCHA (3650m) – WINAYWAYNA (2650m) (B, L, D)
Ca 5 à 6 uur wandelen

Dit is de meest indrukwekkende en interessantse dag, omdat je langs een aantal archeologische complexen passeert. Je wandelt vandaag ongeveer 10 kilometer. Na een vroeg ontbijt vervolg je de route en betreed je het hooggelegen nevelwoud. Stijgend en dalend gaat het verder totdat je uiteindelijk de derde en laatste pas beklimt: de Abra de Phuyupatamarca (3700 meter). Vanaf hier gaat de Inca Trail naar beneden. Nadat je een tijdje hebt afgedaald zul je de ruïnes van Phuyupatamarca zien. Daarna gaat het verder naar Wiñaywayna (2650 meter). Je zult de nacht doorbrengen op de kampeerplek nabij een restaurant waar je optioneel een hete douche kan nemen en in de avond van wat koude biertjes kan genieten. Vanavond neem je afscheid van onze porters en kok; zij moeten de volgende dag erg vroeg op om de lokale trein terug naar Cusco te nemen.

Dag 4 – Inca Trail
WINAYWAYNA (2650m) – MACHU PICHU (2430m) – URUBAMBA (2800m) (B)
Ca 5 à 6 uur wandelen

Vanochtend sta je erg vroeg op, om 4 uur. Je ontbijt om half vijf en om vijf uur moet je onderweg zijn naar de Zonnepoort van Machu Picchu (Inti Punku). Het zal je ongeveer een uur kosten, wandelend over een smal pad in het nevelwoud. Eenmaal bij de Zonnepoort kun je de zon zien opkomen boven de berg Machu Picchu. Magisch! Daarna daal je af naar Machu Picchu, waar je een 2 uur durende rondleiding door deze ‘Verloren Stad van de Inca’s’ krijgt. Na de rondleiding heb je de tijd om de ruïnes zelf te verkennen en wellicht de beroemde bergtop van Wayna Picchu of van de berg Machu Picchu te beklimmen. Rond de middag neem je de bus naar Aguas Calientes, het dorpje beneden de ruïnes waar je even kan rondsnuisteren en iets kan eten. Mogelijkheden genoeg. Daarna neem je de trein terug naar Ollaytambambo van waaruit je naar je hotel gebracht wordt. Indien het een ander hotel is dan voor de Inca Trail, ga je nog even langs Arco Iris om je bagage op te pikken. Uitrusten en genieten! Jullie hebben het verdiend na deze sportieve uitdaging!

Richtprijs: € 330 pp

Inclusief
– Transport zoals beschreven
– Transfer van en naar uw hotel
– Entree Inca Trail
– Entree Machu Picchu
– Alle belastingen
– Dragers voor tenten en voedsel
– Kok en maaltijden zoals beschreven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
– Engelstalige gids
– Kampeeruitrusting, inclusief tent en matras
– Keuken- en eetttent
– Medische bijstand

Niet inclusief
– Extra drager voor je persoonlijke spullen (bij te boeken)
– Slaapzak (te huur)
– Wandelstokken (te huur)
– Optionele entree tot de warmwaterbronnen van Aguas Calientes
– Fooien voor gids, dragers en kok

Reserveringsadvies
Hou er rekening mee dat je de Inca Trail vanwege strikte regelgeving lang van tevoren moet reserveren. Om het kwetsbare ecosysteem langs de trail te beschermen, staat de Peruaanse overheid slechts 500 personen (inclusief gidsen en dragers) per dag toe. Wij adviseren om de trail minstens een half jaar van tevoren te boeken, maar bij voorkeur zo vroeg mogelijk!