batik-icoon  batikroute-tekst

Yogyakarta (Java) en Bali
21 dagen

batik-icoon Vliegeren tussen de rijstvelden
batik-icoon Fietsen door magische landschappen
batik-icoon Snorkelen in een kleurijke onderwaterwereld
batik-icoon Dansen en musiceren als echte Javanen
batik-icoon Genieten van de imposante Prambanantempels
batik-icoon De indrukwekkende Borobodur verkennen
batik-icoon Een vleugje Indonesisch leren
batik-icoon Koken als echte Balinezen
batik-icoon Offergaven maken volgens Balinese hindoerituelen
batik-icoon Apen spotten in Ubud’s Monkey Forrest

In-het-kort-oranje
Route: Jakarta • Yogyakarta (5) • Denpasar • Legian (2) • Ubud (4) • Munduk (2) • Lovina (2) • Pemuteran (3) • Denpasar
Duur: 21 dagen (inclusief vluchtdagen)
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk.
Accommodatie: Charmante en karaktervolle hotels met veel couleur locale en overal een zwembad (behalve in Munduk).
Vervoer: Privé-vervoer en binnenlandse vlucht.
Ideale reisperiode: Zomervakantie.
Richtprijs: € 1.990 pp

“Java en Bali combineren, geeft je ‘the best of both worlds’. Beide eilanden zijn heel verschillend en toch complementair. Een aanrader voor wie graag veel beleeft, ontdekt, voelt, ziet!”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Indonesië
Brussel • Jakarta • Yogjakarta
Internationale vlucht naar Jakarta en binnenlandse vlucht naar Yogjakarta.

Dag 2: Welkom op Java!
Yogjakarta
Welkom op Java! Het eiland met de indrukwekkende vulkanen, kleurige becaks, groene rijstvelden, magische tempels… Laat de warmte over je heen vallen en snuif de geuren op. Waar je ook uitstapt: elk land, elk eiland heeft een eigen geur. Zet je zintuigen open en geniet! Na het ophalen van de bagage zal onze chauffeur jullie met een naambordje opwachten. Misschien is het ook handig om eerst geld af te halen aan één van de automaten. Installeer je daarna alvast in het gezellige hotel dat we voor jullie hebben gereserveerd. Nog honger? De keuken van Hani’s resto, vlak naast jullie hotel, is open tot tien uur ‘s avonds. Smakelijk!

Dag 3: Chillen, dansen en muziek maken in Yogya
Yogyakarta (B)
Geniet van jullie eerste ochtend op Java! Wellicht zit het uurverschil nog een beetje in de kleren, maar je kunt het rustig aan doen vandaag. Pas in de namiddag word je opgehaald in het hotel door onze Engelstalige chauffeur. Hij staat de volgende dagen ter jullie beschikking. Mocht je iets willen veranderen aan de tijdstippen van het transport, of je hebt vragen over lunch- en andere stops, dan kun je altijd met hem overleggen. Na de eerste kennismaking vertrek je naar Kota Gede, één van de veertien districten van Yogyakarta en één van de oude hoofdsteden van Mataram uit de zestiende eeuw. Je kunt er verschillende archeologische plaatsen bezoeken zoals bijvoorbeeld de Koninklijke begraafplaats en de moskee die dateert uit de late 16de eeuw. Kota Gede wordt ook wel de Zilverstraat van Yogyakarta genoemd. Je vindt er tientallen zilverwinkeltjes die zilverproducten verkopen voor weinig geld. Je kunt er alvast gezellig rondsnuisteren in een decor van traditionele Javaanse huizen. Maar eerst staat er een workshop Javaanse dans op het programma! Houden jullie van dansen? Dan gaan jullie deze uitdaging zeker niet uit de weg! De bewegingen zijn heel traag en precies maar plezier verzekerd! Kijken mag natuurlijk ook. Daarna maak je ook nog kennis met de Indonesische batiktechnieken.

Dag 4: Yogjakarta ontdekken met een becak
Yogyakarta (B)
Laat je vandaag rondrijden als echte keizers in een becak (= fietstaxi)! Het voelt misschien een beetje onwennig aan maar de becaks behoren tot de traditie van de Javanen. Het is in ieder geval een ideale manier om door de straatjes van de stad te manoeuvreren en het dagelijkse leven van dichtbij te ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld naar de beroemde kraton van de sultan van Yogyakarta, of een wayang kulit- en batikfabriek bezoeken, zodat je een idee krijgt over de manier waarop deze kunst uit Yogya gemaakt wordt. Yogya is ook zeker geschikt om souvenirs te kopen. Overleg gerust met de gids over de plaatsen die je graag wilt bezoeken.

Dag 5: Naar het Javaanse platteland en de Borobodur
Yogyakarta (B, L)
Vandaag vroeg uit de veren voor een uitstap naar het platteland. Al fietsend breng je een bezoek aan de lokale markt van Candirejo waar de Javanen uit de buurt dagelijks hun boodschappen komen doen. Candirejo is alvast een typisch Javaans dorp en ligt op korte afstand van de Borobudur. Ondersteund door een ontwikkelingsorganisatie hebben de bewoners een duurzaam toerismeproject opgericht. Ze willen toeristen graag laten kennis maken met het Javaanse dorpsleven. Je krijgt de gelegenheid om rustig in het dorp rond te kijken en op die manier een goed beeld te vormen van het dagelijkse leven. Daarna maak je een tocht door het platteland met een traditionele paardenkar. Je rijdt over plantages waar volop mensen aan het werk zijn. Regelmatig wordt er gestopt om de bezigheden van dichterbij te bekijken. En in het kader van een co2-compensatieproject mag je ook zelf een boom planten. De tocht wordt afgesloten met een echte Javaanse lunch bij één van de families thuis. Daarna gaat het richting Borobudur. Jullie kunnen de beelden van dit Boeddhistisch bouwwerk in prachtig avondlicht bewonderen. Magisch! Tegen de avond ben je terug in Yogyakarta.

Dag 6: Leer je naam schrijven in het Indonesisch, bezoek Prambanan en ga naar een voorstelling van het Ramayanaballet
Yogyakarta (B, D)
In de voormiddag krijgen jullie vandaag Indonesische les! Zo hebben de Indonesiërs geen geheimen meer voor jullie ;-). Eerst leer je enkele basiswoorden en -zinnetjes in het Indonesisch. Daarna mag je die kennis in de praktijk omzetten op de lokale markt. Oefenen maar! In de loop van de middag vertrek je naar het hindoeïstisch tempelcomplex Prambanan. Het is in ieder geval prachtig om vanaf één van de vele tempeltjes de zonsondergang te zien. ’s Avonds ben je getuige van een dansvoorstelling van het beroemde Ramayanaballet. Maar daarvoor kun je nog genieten van een heerlijk Indonesisch buffet.

Dag 7: Naar Bali
Yogyakarta • Denpasar • Legian (B)
Vandaag vroeg uit de veren, want jullie vliegen naar Bali! Welkom op het Godeneiland! Geniet van de dromerige rijstvelden, de kleurrijke ceremonies, de mooie tempels, de indrukwekkende vulkanen en de idyllische stranden. Onze Balinese chauffeur wacht jullie al op aan de luchthaven en brengt jullie uiteindelijk naar het paradijselijke Legian waar je twee dagen kunt genieten van zon, zee en strand. Check in in de mooie kamers of ga misschien nog even tot aan de zee. Het hotel heeft een restaurant zodat je voor het diner in principe niet meer naar de stad moet als je dat niet wilt. Maar het kan zeker want op loopafstand van het hotel vind je ook restaurants en winkeltjes.

Dag 8: Chillen of golfsurfen
Legian (B)
Geniet van jullie eerste dag op paradijselijk Bali! Je kunt gerust een hele dag chillen aan het strand of het zwembad. Reis je met tieners of houden jullie wel van een beetje actie dan is een initiatie golfsurfen ook ideaal. We kunnen het optioneel aan het programma van morgen toegvoegen. Niet iedereen van het gezin hoeft mee te doen, de anderen kunnen gerust kijken.

Dag 9: Naar Ubud!
Legian • Ubud (B)
Vandaag staat al weer een taxi klaar om jullie in een uurtje naar het artistieke stadje Ubud te brengen. Ubud ligt in het midden van Bali en wordt beschouwd als het cultureel centrum van het eiland. Het stadje zelf is vrij druk maar je kunt er heel veel doen en de omgeving er rond is adembenemend mooi. Check in in het leuke hotel en kijk uit over de immens groene rijstvelden die de achtertuin van deze plek sieren. De namiddag kun je vrij spenderen. Je kunt makkelijk te voet naar het centrum. Op tien minuten ben je er. Je kunt in het hotel ook zeker naar een stadsplan vragen. Wij stellen voor om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het grootste en belangrijkste paleis van de stad: Ubud Palace. Een complex in het hart van Ubud dat nog bewoond wordt door een koninklijke familie en bestaat uit indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen. Het grootste deel van het paleis is voor het publiek toegankelijk. Ga op zoek naar verscholen hoekjes, kleine tempeltjes en mooie decoraties. Van daaruit kun je via de markt te voet naar het heilige apenbos (Monkey Forest). Meer dan tweehonderd Balinese langstaartapen hebben daar hun intrek genomen. De apen zijn over het algemeen redelijk tam, en zolang jij rustig je eigen ding doet, zullen zij dat ook doen. Behalve voor de apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende-eeuwse tempels die hier staan.

Dag 10: Fietsen en vliegeren tussen de rijstvelden
Ubud (B, L)
Na het ontbijt word je opgehaald door onze gids voor een fietstocht door de prachtige natuur rond Ubud. Wat mag je verwachten? Kleine dorpjes, helgroene rijstvelden, familietempeltjes, vrouwen in prachtig gekleurde sarongs… Je wordt helemaal ondergedompeld in de mystieke sfeer van Bali. Een laatste stukje tot aan het dorpje Klungkung wordt met de auto gedaan omdat de weg te slecht is. Eenmaal daar word je uitgenodigd door de familie van Little Wayan voor een lunch. Leer onderweg ook hoe rijst wordt verbouwd, hou halt aan één van de offerhuisjes, bezoek misschien een lokale markt en kijk je ogen uit in de kleine dorpjes. Dat is het echte Bali. Als je geluk hebt, kom je misschien zelfs een feestelijke ceremonie tegen. Tussendoor (afhankelijk van de wind) volgt nog een hoogtepunt: dan kunnen jullie een vlieger maken en leren vliegeren tussen de rijstvelden. Bespreek het programma met de gids. Hij kan het aanpassen naar jullie wensen.

Dag 11: Naar de dichtersberg en de heetwaterbronnen
Ubud (B)
Vandaag staat alweer een taxi voor jullie klaar. Eerste mogelijke halte: het Bali Bird and Reptile Park waar je kunt genieten van prachtige vogels en indrukwekkende reptielen. Daarna staat de dichtersberg Gunung Kawi op het programma. Het is een gravencomplex dat dateert uit de elfde eeuw van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen. Met maar liefst 371 trappen kun je naar beneden. Vooral de plek met de rijstvelden aan de zijkant is prachtig. Het kleinere complex, aan de zuidkant van de rivier, is van de vrouwen van de koning. Het grotere complex is van de koning zelf. Voor je naar binnen gaat, moet je zeker je schoenen uit doen. Daarna rijd je door naar Tirta Empul, één van de heilige tempels op Bali die gebouwd zijn rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. De Balinezen komen hier om te baden en zich geestelijk en lichamelijk te reinigen. Een mooi schouwspel.

Dag 12: Leer Balinees koken!
Ubud (B, L)
Als je weer thuis bent, wil je de Balinese culinaire hoogstandjes ook thuis nog eens op tafel toveren. Samen koken, mag dus zeker niet ontbreken tijdens jullie reis. Je wordt opgehaald in het hotel om samen met onze gids de markt te verkennen en inkopen te doen. Daarna kunnen jullie zelf aan de slag met de ingrediënten. Uiteraard mogen jullie al dat lekkers zelf opeten. Na deze heerlijke lunch zijn jullie vrij. Relaxen aan het zwembad? Souvenirs kopen in het centrum. Feel free.

Dag 13: Naar de bergen van Munduk
Ubud • Munduk (B, D)
Munduk is een lieflijk dorpje met 6200 inwoners. Het ligt op ongeveer achthonderd meter boven de zeespiegel, hoog in de centrale Balinese bergen. Het is gebouwd bovenop een kam tussen twee prachtige valleien. Door de hoogte is het er wat koeler, tussen 20 en 25 graden. Een ideaal klimaat om groenten en fruit te verbouwen: zo vind je er talrijke koffie-, cacao- en bananenplantages maar ook rijstvelden, vanille-orchideeën en verschillende soorten kruiden. Ook aan water is er geen tekort: heldere rivieren met prachtige watervallen stromen de bergen af. Neem jullie intrek in het mooie hotel en geniet van het prachtige uitzicht.

Dag 14: Trekking langs meren, watervallen, cacao- en koffieplantage
Munduk (B)
Trek vandaag met een gids die prachtige bergen in. Laat je leiden langs groene rijstvelden en kletterende watervallen en maak kennis met kruidnagel en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. De gids zoekt de kleinste paadjes op die je zelf nooit zou nemen. Na de wandeling word je met de auto naar Tamblingan Lake gebracht waar je kunt picknicken en nog een half uurtje kunt kanoën. Na de tocht zijn jullie vrij. ’s Avonds kun je eventueel in het hotel nog genieten van een zalige Balinese body massage. En op zaterdag, zondag of woensdag kun je ook kijken (of meedoen?) naar de lessen Balinese dans die voor de kinderen van Munduk in het hotel georganiseerd worden.

Dag 15: Balinese offergaven maken
Munduk • Lovina (B)
In een paar uur rijd je van Munduk naar Lovina, een dorpje in het noorden van het eiland. Neem je intrek in het hotel en ga al even op verkenning in de omgeving. Er zijn in Lovina heel wat leuke restaurantjes, maar je kunt ook in het hotel eten. In de namiddag leer je in het hotel Balinese offergaven maken. Vraag bij aankomst wanneer ze jullie daarvoor precies verwachten. En vergeet ’s avonds de zonsondergang op het strand niet!

Dag 16: Chillen in Lovina
Lovina (B)
Deze dag kunnen jullie in Lovina vrij spenderen. Het hotel is leuk, het zwembad fijn en de zee en het strand vlakbij. Wie dat wil, kan vandaag ook mee op zee om dolfijnen in het wild te spotten. Daarvoor moet je wel vroeg uit de veren, want zo heb je meest kans om deze fantastische dieren te zien. Ontbijten kan dan gezellig na de activiteit.

Dag 17: Naar het monnikenklooster en de warmwaterbronnen
Lovina • Pemuteran (B)
Bali telt maar één boeddhistisch klooster, dat van Banjar. Van aan de kust rijd je na het ontbijt westwaarts de bergen in. Het klooster ligt verscholen in de heuvels maar biedt mooie uitzichten op de vallei, de rijstvelden en de zee. Het heeft een oranje dak en kleurrijke decoraties met Balinees houtsnijwerk en beschermelingen aan de deur. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te mediteren. Een beetje verder vind je de hotsprings, heetwaterbaden temidden van een prachtige natuur. Er zijn drie bronnen, van heet naar warm. Ga even verpozen in elk bad en je komt er als herboren terug uit. Daarna rid je verder naar Pemuteran. Het stadje heeft geen wit maar een zwart lavastrand. Geniet van de mooie tuin, van de Balinese bungalows, het zwembad en de sfeer. Op vijf minuutjes sta je aan het strand. Maak een mooie strandwandeling. Of trek ook al eens je snorkeluitrusting aan om te oefenen voor morgen. Vlakbij het strand vind je mooie koraalriffen.

Dag 18: Snorkelen boven een prachtige onderwaterwereld
Pemuteran (B, L)                            
Vandaag word je na het ontbijt opgehaald om naar het eiland Menjangan te varen. Je kunt op Bali op veel plaatsen snorkelen, maar deze plek tart werkelijk alle verbeelding. Het eilandje zelf stelt niet veel voor, maar zodra je je hoofd onder water steekt, gaat een heel andere wereld open. De prachtigste tropische vissoorten zwemmen zomaar onder je door. En in alle mogelijke kleuren: felroze, blauw, groen en geel. Maanvissen en ‘Nemo’s’, zeepaardjes en zwaardvissen en nog honderden soorten waarvan je de naam amper kunt onthouden. Zo ongelooflijk mooi! Een natuurdocumentaire, maar dan in het echt. Je krijgt een lunchpakket mee. Ook de snorkeluitrusting is inbegrepen.

Dag 19: Chillen of naar de zeetempel
Pemuteran (B)
Je kunt moeiteloos chillen op het strand of bij het zwembad en genieten van een heerlijke shake onder de palmbomen. Ga vanmorgen zeker ook eens langs bij het schildpaddenopvangcentrum. Als je geluk hebt, mag je misschien meehelpen met het terug in zee zetten van kleine babyschildpadjes. Hoe vroeger je gaat, hoe groter de kans. De kleine schildpadjes worden meestal voor tien uur in de voormiddag uitgezet. Wil je er nog even op uit, dan kun je ook een bezoek brengen aan de schilderachtige zeetempel Pura Pulaki. De tempel wordt beschouwd als één van de zes heilige tempels van Bali. Volgens de legende is hij net zoals veel andere zeetempels opgericht door de heilige priester Nirartha ter ere van zijn verdwenen en godin geworden dochter. De tempel wordt bewaakt door … apen!

Dag 20: Terug naar huis!
Pemuteran • Denpasar (B)
Vandaag eindigt jullie reis op Bali. Hou rekening met het uitcheckuur van het hotel, maar normaliter kun je zeker nog zo lang mogelijk aan het strand of bij het zwembad blijven. Het hotel voorziet dan een aparte plaats om jullie bagage nog even bij te houden.

Dag 21: Aankomst thuis!
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Batikroute
1.990 pp
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals beschreven (B= Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle transfers zoals beschreven
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma

• Workshop gamelan en Balinese dans
• Citytour Yogja met becak en gids
• Fietstocht naar de lokale markt van Candirejo
• Lunch bij een Javaanse familie
• Bezoek aan de Borobodur bij zonsondergang
• Fietstocht met gids rond Ubud + lunch
• Een vleugje Indonesisch leren
• Een voorstelling van het Ramayanaballet
• Bezoek aan Prambanan
• Excursie naar het Bali Bird & Reptile Park, Gunung Kawi & Tirta Empu tempel + Engelstalige gids
• Workshop vlieger maken en vliegeren
• 
Mini-trekking met gids (3 uur) in Munduk

• Fietstocht met gids rond Ubud + lunch
• Lunch bij de lokale familie van Little Wayan
• Bamboe weven
• Naam leren schrijven in het Balinees Offergaven maken
• Excursie naar Boedhistisch klooster en warmwaterbronnen + Engelstalige gids
• Snorkelen op Menjangan + snorkelset

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
De binnenlandse vlucht van Yogyakarta (Java) naar Denpasar (Bali) – prijs tussen 55 € en 140 € pp afhankelijk van maatschappij en beschikbaarheid
De dranken en de niet-vermelde maaltijden
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
• Initiatie golfsurfen in Legian: 60 € pp / 2,5 u. (vanaf 7 jaar)
   • Dolfijnen spotten in Lovina: € 20 pp.
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig. Een visum is sinds juni 2015 niet meer nodig voor Indonesië.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinatie tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP wordt aanbevolen.
* Deze reis komt niet in malariagebied. Meer info bij je huisarts.