azulejotegel-icoon   azulejosroute-tekst
Lissabon en omgeving
9 dagen

azulejotegel-icoon  Schatten zoeken in zuiders Lissabon
azulejotegel-icoon  Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
azulejotegel-icoon  Wandelen met ezeltjes
azulejotegel-icoon  Pasteis de Belem proeven
azulejotegel-icoon  Het sprookjeskasteel van Sintra bezoeken
azulejotegel-icoon  Tempeliers achterna en smullen van fatias
azulejotegel-icoon  Portugees leren koken

In-het-kort-donkerblauw
Route:
Lissabon (3) • Alvados (3) • Setubal (2)
Duur: 9 dagen.
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk: wandelingen en activiteiten zijn voor alle leeftijden toegankelijk.
Accommodatie: Mooie natuurhotels met zwembad; In Lissabon: trendy hostel in het centrum.
Vervoer: Selfdrive*.
Ideale reisperiode: Alle vakanties.
Richtprijs: € 1.050 pp.

“Zuiders Lissabon als achtergronddecor voor een perfecte Portugalreis met zoektocht, ezeltrek, kookworkshop en persoonlijke azulejos.”

Dagprogramma-tekst-beige
Dag 1: Welkom in Portugal
Brussel • Lissabon (B)
Bem-vindo a Portugal! Welkom in Portugal, het land van de azulejo’s, fado en gegrilde sardines. Het land met een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Maar evengoed het land van authentieke steden met een rijke geschiedenis. Eerste halte van jullie reis: Lisboa, Lissabon, de stad die zonnebaadt aan de rustige oevers van de Taag. Lissabon is een prachtige stad met een heel zuiderse sfeer en een aparte lichtinval. Je wordt opgehaald op de luchthaven en naar een hippe hostel in het centrum van de stad gebracht. Check in en ga al even op verkenning in de buurt. Of — als de temperaturen het toelaten – plons eens in het (kleine) zwembad op het dak. Het uitzicht is er alvast heel leuk. Deze dag kunnen jullie vrij spenderen. Leuke aanrader: de Hippotrip, een bus die zowel rondrijdt als rondvaart. Een ideale eerste kennismaking met de stad. Je krijgt vandaag ook een 24 uur-pas voor het openbaar vervoer.

Dag 2: Op ontdekkingstocht in Lissabon
Lissabon (B)
Lekker geslapen? Gesmuld van de fabuleuze kaneelpannenkoekjes bij het ontbijt? Dan zijn jullie vast en zeker klaar voor deze actieve dag. Vandaag word je om tien uur opgewacht om Lissabon te ontdekken. Maar je doet dat uiteraard niet zomaar. Je krijgt van ons een zak vol attributen: een kaartspel, een script, een plan en tickets om voor even terug in de tijd te gaan. Op die manier ontdek je de schatten van Lissabon en kom je ook op minder toeristische plekjes. Lissabon is een stad van formaat, maar met een authentieke kern en op en top Portugees. De stad heeft veel mooie pleinen, historische bouwwerken en luxe winkelstraten. Maar het allerleukste is ronddwalen door de kleine straatjes, waar je af en toe nog opzij moet springen voor een ouderwetse tram die voorbij komt en waar de Fadomuziek je om de oren schalt vanuit de vele kleine cafeetjes. Daarna is het tijd om kennis te maken met één van de lekkernijen van Portugal: de legendarische Pasteis de Belem, romige taartjes bestrooid met poedersuiker! Je brengt een bezoek aan één van de bekendste bakkerijen in Lissabon. Proeven toegestaan!

Dag 3: De betoverende wereld van Sintra
Lissabon (B)
Tijd om ook de omgeving van Lissabon te ontdekken! Vandaag rijd je met de trein naar Sintra, een dorpje op 30 kilometer ten westen van Lissabon. Het ligt idyllisch verscholen in het Sintragebergte, vlakbij het Sintra-Cascais Natural Park. In Sintra bouwde koning Fernando II in de negentiende eeuw zijn zomerresidentie, het megalomane Palacio da Pena. De rijke adel uit de hoofdstad volgde de koning en in de schaduw van zijn paleis verrees het ene opmerkelijke gebouw na het andere. Het resultaat is een historische heuvel met de meest bizarre architectuur. Door zijn mengelmoes aan neo-bouwstijlen, Moors, gotiek, barok, … , de ligging op een heuveltop en zijn kleurrijke verschijning, lijkt het Palacio de Pena wel een sprookjeskasteel. Je ziet het al van ver en toch is het nog een hele klim, vanaf de toegangspoort van het domein, tot aan het kasteel zelf. Stap eerst binnen in de wondere wereld van het paleis en laat je betoveren door de aangelegde tuinen. Wie houdt van pony’s of paarden kan nog een (al dan niet begeleid) ritje maken door het park. Staat ook nog op het programma: een ‘treasure hunt’ in de tuinen van Monserrate! Daarna rijd je met de trein terug naar Lissabon.

Dag 4: Van de stad naar de natuur van het Nationale Park Serra de Aire
Lissabon • Alvados (B)
Vandaag zit jullie verblijf in Lissabon erop. Ga vanochtend jullie huurauto ophalen en rijd verder naar het stadje Alvados, op ongeveer 100 kilometer van Lissabon. De wegen in Portugal zijn heel goed, een selfdrive is dus heel makkelijk. We zorgen voor de juiste routeplannen en heel wat bijkomende informatie voor leuke stops onderweg. Zo zijn er bijvoorbeeld het middeleeuwse stadje Obidos, het klooster van Mafra, de zoutpannen van Rio Maior of Golegã, de fotostudio Carlos Relvas (=de Portugese pionier van de fotografie) die zeker een bezoek waard zijn.
In Alvados overnacht je in het midden van het natuurpark Serra de Aire e Candeeiros, een typisch karstlandschap met weidse vlaktes, diep uitgesneden kloven en veel grotten. Centrale ligging om de volgende dagen excursies te maken naar de kloosterkerken in Batalha en Alcobaça, het vissersdorp Nazaré, de schitterende tempelierburcht Convento do Cristo in Tomar of het bedevaartsoord Fátima.

Dag 5: Met ezeltjes door het natuurpark van Serra d’Aire en Portugees leren koken
Alvados (B, D)
Negenendertigduizend hectare groen, dat is het natuurpark van Serra d’Aire e Candeeiros: ruige bergen, bossen, rotsen, watervallen en rivieren. Een prachtige setting om te wandelen of om de omgeving te verkennen op de rug van een ezeltje! We voorzien voor jullie twee of drie ezeltjes als gezelschap. Na de trekking zijn jullie vrij. Aanrader: een bezoek aan het klooster van Alcobaça, één van de zeven wonderen van Portugal.
In de late namiddag is het tijd om de kneepjes van de Portugese keuken ook zelf onder de knie te krijgen. Vraag in het hotel misschien op voorhand even aan de chef wat er op het menu staat. Als je het op tijd vraagt, kun je zeker nog iets veranderen voor het geval er dingen bij zijn die je niet lust. Staan zeker op het menu: soep, hoofdgerecht, fruit of ijs. Is alles klaar? Dan mag je uiteraard je eigen feestmaaltijd verorberen. Smakelijk!

Dag 6: Tempeliers achterna en smullen van fatia’s
Alvados (B)
Wie in deze contreien vertoeft, moet zeker een bezoek brengen aan de zeer Toscaans georienteerde stad Tomar. De gebouwen hebben er schitterende warme kleuren zoals oker, lichtbruin en oranjeroze. In het knusse centrum vind je mooie middeleeuwse gevels vol met azulejo’s. Leuke tip: in Tomar bevindt zich ook het bekende klooster Convento do Cristo met het beroemdste raam van Portugal. Kunnen jullie het vinden?
Ga hier zeker ook op zoek naar de lokale specialiteit fatias bij Pastelaria Estrelas de Tomar. Laat je ons weten of je het lekker vond?

Dag 7: Naar de kust van Setúbal
Alvados • Setubal (B)
Vanuit Alvados rijd je vandaag verder naar Setubal, het schiereiland aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebied dat ook wel de Costa Azul (Blauwe Kust) wordt genoemd. Belangrijkste stad is hier… Setubal. Totaal af te leggen afstand: 160 kilometer. De wegen zijn goed, dus op ongeveer anderhalf uur bereik je zeker je doel. Natuurlijk kun je onderweg ook stoppen. Als je op de heenweg nog geen bezoek hebt gebracht aan het middeleeuws stadje Óbidos, het klooster Mafra of de zoutpannen van Rio Maior kun je dat ook nu nog doen. Zorg er gewoon voor dat jullie op tijd aankomen in Setubal omdat we nog een leuke activiteit voor jullie gepland hebben in Azeitao: jullie eigen azulejo’s schilderen! De volgende dagen slaap je in een originele molen of op een boerderij met zwembad!

Dag 8: Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
Setubal (B)
Deze dag kun je vrij spenderen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kiezen wordt:
Met de ferry naar het strand van Troia, cruisen op de Sadorivier en dolfijnen spotten, een boottocht of kajaktocht maken langs de prachtige kustrotsen in Sesimbra, surfen bij Lagoa de Albufeira, een kleine trekking maken bij Cabo Espichel of voetsporen van dinosaurussen zoeken,… Vergeet ook niet om jullie azulejo’s op te halen in Azeitao.

Dag 9: Terug naar huis
Setubal • Lissabon • Brussel (B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. In de luchthaven van Lissabon kun je je auto weer afgeven. Fijne vlucht terug!

 *SELFDRIVE
De beste manier om Portugal te verkennen is met de auto. Zo geraak je bij alle leuke plekjes op gelijk welk tijdstip. ‘s Avonds kun je dan ook kiezen of je in het hotel eet of uit eten gaat. Daarom hebben we voor de routes in Portugal gekozen voor een selfdrive. Wij kunnen voor jullie een huurauto regelen. De prijzen zijn afhankelijk van grootte en het merk van de auto. Vraag gerust info hierover. De auto wordt opgehaald op dag 3 (op een plaats dicht bij het centrum), en wordt op dag 15 teruggebracht bij aankomst aan de luchthaven.

Richtprijs Azulejosroute
€ 1.050 pp. *

*Richtprijs op basis van twee kamers voor een gezin van vier

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Transfer van de luchthaven naar het hotel
24h ticket voor het openbaar vervoer in Lissabon
Dagticket openbaar vervoer naar Sintra en omgeving
Alle activiteiten zoals beschreven:

• Zoektochtpakket ‘Zoek de schatten van Lissabon’
• Bezoek werkplaats Pasteis de Belem
• Ingang voor paleis van Pena en Monserrate + schattentocht in Monserrate
• Ezeltrek in Alvados
• Kookworkshop en aansluitend diner in Alvados
• Workshop ‘maak je eigen azulejos’ in Azeitao

Wat is niet inbegrepen?
De vlucht (naar Lissabon)
De huurauto voor 6 dagen selfdrive
De andere maaltijden
Fooien