azulejotegel-icoon   azulejosroute-tekst
Lissabon en omgeving
9 dagen

azulejotegel-icoon  Schatten zoeken in zuiders Lissabon
azulejotegel-icoon  Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
azulejotegel-icoon  Pasteis de Belem proeven
azulejotegel-icoon  Het sprookjeskasteel van Sintra bezoeken
azulejotegel-icoon  Portugees leren koken
azulejotegel-icoon  Je eigen azulejotegeltje maken
azulejotegel-icoon  Op tocht met de geitenhoeder
azulejotegel-icoon  Natuurwandelingen langs rivieren en watervallen

In-het-kort-donkerblauw
Route:
Lissabon (2) • Alvados (3) • Setubal (3)
Duur: 9 dagen.
Voor wie: Voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk: wandelingen en activiteiten zijn voor alle leeftijden toegankelijk.
Accommodatie: Mooie natuurhotels met zwembad; In Lissabon: trendy hostel in het centrum.
Vervoer: Selfdrive*.
Ideale reisperiode: Alle vakanties.
Richtprijs: € 1.250 pp.*

* Richtprijs op basis van twee kamers voor een gezin van vier. Familiekamers kunnen soms voordeliger zijn. 

“Zuiders Lissabon als achtergronddecor voor een perfecte Portugalreis met zoektocht, ezeltrek, kookworkshop en persoonlijke azulejos.”

Dagprogramma-tekst-beige
Dag 1: Welkom in Portugal
Brussel • Lissabon (B)
Bem-vindo a Portugal! Welkom in Portugal, het land van de azulejo’s, fado en gegrilde sardines.
Het land met een prachtige natuur en kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Maar evengoed het land van authentieke steden met een rijke geschiedenis. Eerste halte van jullie reis: Lisboa, Lissabon, de stad die zonnebaadt aan de rustige oevers van de Taag. Lissabon is een prachtige stad met een heel zuiderse sfeer en een aparte lichtinval. Je wordt opgehaald op de luchthaven en naar een hotel in het centrum van de stad gebracht.

Dag 2: Op ontdekkingstocht in Lissabon
Lissabon (B)
Zijn jullie klaar voor om er meteen in te vliegen? Je wordt om half tien opgewacht door de gids om Lissabon te ontdekken. Aan de hand van een tour, een interactieve wandeling, ontdek je de rijkdom van Lissabon en kom je ook op minder toeristische plekjes. Lissabon is een stad van formaat, maar met een authentieke kern en op en top Portugees. De stad heeft veel mooie pleinen, historische bouwwerken en luxe winkelstraten. Maar het allerleukste is ronddwalen door de kleine straatjes, waar je af en toe nog opzij moet springen voor een ouderwetse tram die voorbij komt en waar de Fadomuziek je om de oren schalt vanuit de vele kleine cafeetjes. Daarna zijn jullie vrij. Je kan ervoor kiezen om de regio van Belem te ontdekken met de mooie toren en het prachtige Jeronimos klooster. Bij Belem kan je ook kennismaken met één van de lekkernijen van Portugal: de legendarische Pasteis de Belem, romige taartjes bestrooid met poedersuiker! Proeven is toegestaan!☺

Dag 3: De betoverende wereld van Sintra en Alvados
Lissabon • Sintra • Alvados (B)
Vandaag zit jullie verblijf in Lissabon erop. Ga vanochtend jullie huurauto ophalen en rijd verder naar Alvados, op ongeveer 120 kilometer van Lissabon. De wegen in Portugal zijn goed, een selfdrive is dus heel makkelijk. We zorgen voor de juiste routeplannen en heel wat bijkomende informatie voor leuke stops onderweg. Als je tijd over hebt, zijn bijvoorbeeld het middeleeuwse stadje Obidos, het klooster van Mafra, de zoutpannen van Rio Maior of Golegã, de fotostudio Carlos Relvas (=de Portugese pionier van de fotografie) zeker een bezoek waard. Onderweg ga je eerst naar Sintra, een dorpje op 30 kilometer ten westen van Lissabon. Om 10.30 u word je verwacht aan de ingang van het Monserrate paleis. Daar wacht een gids jullie op voor een ‘treasure hunt’ in de tuinen van dit prachtige paleis! Sintra is alvast een must see. Het ligt idyllisch verscholen in het Sintragebergte, vlakbij het Sintra- Cascais Natural Park. In Sintra bouwde koning Fernando II in de negentiende eeuw zijn zomerresidentie, het megalomane Palacio da Pena. De rijke adel uit de hoofdstad volgde de koning en in de schaduw van zijn paleis verrees het ene opmerkelijke gebouw na het andere. Het resultaat is een historische heuvel met de meest bizarre architectuur. Door zijn mengelmoes aan neobouwstijlen, Moors, gotiek, barok, … , de ligging op een heuveltop en zijn kleurrijke verschijning, lijkt het Palacio de Pena wel een sprookjeskasteel. Je ziet het al van ver en toch is het nog een hele klim, vanaf de toegangspoort van het domein, tot aan het kasteel zelf. Stap zeker eerst binnen in de wondere wereld van het paleis! Vanavond overnacht je in het midden van het natuurpark Serra de Aire e Candeeiros, een typisch karstlandschap met weidse vlaktes, diep uitgesneden kloven en veel grotten. Centrale ligging om de volgende dagen excursies te maken naar de kloosterkerken in Batalha en Alcobaça, het vissersdorp Nazaré, de schitterende tempelierburcht Convento do Cristo in Tomar of het bedevaartsoord Fátima.

Dag 4: Op stap met de geitenhoeder door het natuurpark van Serra de Aire en Portugees leren koken
Lissabon • Alvados (B, D)
Negenendertigduizend hectare groen, dat is het natuurpark van Serra d’Aire e Candeeiros: ruige bergen, bossen, rotsen, watervallen en rivieren. Een prachtige setting om te wandelen of om de omgeving te verkennen met een geitenhoeder! Hij brengt jullie naar zijn geiten en vertelt jullie meer over het belang van de geiten voor het ecosysteem in Portugal. Na de wandeling zijn jullie vrij. Aanrader: een bezoek aan het klooster van Alcobaça, één van de zeven wonderen van Portugal. Of trek je er graag sportief op uit dan heeft het hotel fietsen ter beschikking. Ze kunnen je ook alle info geven over de routes in de omgeving. Na de inspanning kan je als beloning genieten van de spafaciliteiten in het hotel. Om 19 uur is het tijd om de kneepjes van de Portugese keuken ook zelf onder de knie te krijgen. Vraag in het hotel misschien op voorhand even aan de chef wat er op het menu staat (voor 15 u). Als je het op tijd vraagt, kun je zeker nog iets veranderen voor het geval er dingen bij zijn die je niet lust. Wat mag je zeker verwachten? Soep, hoofdgerecht, fruit of ijs. Is alles klaar? Dan mag je uiteraard je eigen feestmaaltijd verorberen. Smakelijk!

Dag 5: Chillen, wandelen, fietsen,…
Alvados (B)
Vandaag zijn jullie vrij. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk op voorhand kiezen is. Aanraders: de kloosterkerken in Batalha, het vissersdorp Nazaré, het bedevaartsoord Fátima of de stad Tomar. Vooral dit laatste is een must see. Tomar is een zeer Toscaans georiënteerde stad. De gebouwen hebben er schitterende warme kleuren zoals oker, lichtbruin en oranjeroze. In het knusse centrum vind je mooie middeleeuwse gevels vol met azulejo’s. Leuke tip: in Tomar bevindt zich ook het bekende klooster Convento do Cristo met het beroemdste raam van Portugal. Kunnen jullie het vinden? Ga hier zeker ook op zoek naar de lokale specialiteit fatias bij Pastelaria Estrelas de Tomar. Laat je ons weten of je het lekker vond? Trek je er graag sportief op uit dan heeft het hotel fietsen te huur. Ze kunnen je ook alle info geven over de routes in de omgeving. Na de inspanning kan je als beloning genieten van de spa-faciliteiten in het hotel. Een massage boek je best op voorhand. In het hotel helpen ze graag verder. Uiteraard kunnen jullie ook zalig genieten van de mooie omgeving en lekker chillen aan het zwembad.

Dag 6: Naar de kust van Setúbal
Alvados • Setubal (B)
Vanuit Alvados rijd je verder naar Setubal, het schiereiland aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebied dat ook wel de Costa Azul (Blauwe Kust) wordt genoemd. Belangrijkste stad is hier… Setubal. Totaal af te leggen afstand: 160 kilometer. De wegen zijn goed, dus op ongeveer anderhalf uur bereik je zeker je doel. Natuurlijk kun je onderweg ook stoppen. Aan het middeleeuws stadje Óbidos, het klooster Mafra of de zoutpannen van Rio Maior bijvoorbeeld.

Dag 7: Creëer je persoonlijke azulejo
Setubal (B)
Je hebt ze uiteraard al overal gezien: de beroemde Portugese azulejotegeltjes. Ze zijn ongetwijfeld één van de meest typische souvenirs die je voor altijd aan Portugal zullen herinneren. Daarom vonden we het leuk om bij deze route een kleine workshop azulejo’s schilderen toe te voegen. Zo creëer je vandaag je persoonlijke azulejo! De rest van de dag kun je vrij spenderen.

Dag 8: Dolfijnen spotten of kajakken tussen kustrotsen
Setubal (B)
Deze dag kun je vrij spenderen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kiezen wordt:
Met de ferry naar het strand van Troia, cruisen op de Sadorivier en dolfijnen spotten, een boottocht of kajaktocht maken langs de prachtige kustrotsen in Sesimbra, surfen bij Lagoa de Albufeira, een kleine trekking maken bij Cabo Espichel of voetsporen van dinosaurussen zoeken,… Vergeet ook niet om jullie azulejo’s op te halen in Azeitao.

Dag 9: Terug naar huis
Setubal • Lissabon • Brussel (B)
Vandaag zit jullie reis er helaas op. In de luchthaven van Lissabon kun je je auto weer afgeven. Fijne vlucht terug!

 *SELFDRIVE
De beste manier om Portugal te verkennen is met de auto. Zo geraak je bij alle leuke plekjes op gelijk welk tijdstip. ‘s Avonds kun je dan ook kiezen of je in het hotel eet of uit eten gaat. Daarom hebben we voor de routes in Portugal gekozen voor een selfdrive. De auto wordt opgehaald op dag 3 (op een plaats dicht bij het centrum), en wordt op dag 9 teruggebracht bij aankomst aan de luchthaven.

Richtprijs Azulejosroute
€ 1.250 pp. *

* Richtprijs op basis van twee kamers voor een gezin van vier. Familiekamers kunnen soms voordeliger zijn. 

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Transfer van de luchthaven naar het hotel
24h ticket voor het openbaar vervoer in Lissabon
Dagticket openbaar vervoer naar Sintra en omgeving
Alle activiteiten zoals beschreven

Wat is niet inbegrepen?
De vlucht (naar Lissabon)
De huurauto voor 6 dagen selfdrive
De andere maaltijden
Fooien