Icoon-amazone bouwsteen-Amazone-tekst

Tambopata regenwoud
4 dagen/3 nachten

Icoon-amazone Kaaimannen, reuzenotters en piranha’s spotten
Icoon-amazone Ontdek ontelbaar veel prachtige vogels
Icoon-amazone Geniet van een massage
Icoon-amazone Help mee op een lokale boerderij
Icoon-amazone Aanschouw de kleurenpracht van de papegaaien klei lik
Icoon-amazone Zie hoe je castaña’s oogst
Icoon-amazone Ga Indiana Jones achterna in de wildernis

In-het-kort-turquoise

Route: Cusco • Puerto Maldonado • Tambopata regenwoud (3) • Puerto Madonado • Lima
Duur: 4 dagen / 3 nachten.
Voor wie: Voor gezinnen met tieners.
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Het regenwoud is makkelijk toegankelijk mits de nodige voorbereiding en aanpassing aan het subtropisch klimaat. Dat wil zeggen dat er heftige regenbuien kunnen vallen van november tot en met april. ’s Nachts is het altijd wat koeler, neem dus ook iets met lange mouwen mee. In het droge seizoen, mei t/m oktober, kan de temperatuur oplopen tot boven de 35 ºC. De vochtigheid in de jungle is het hele jaar door hoog.
Accommodatie: Charmante, karaktervolle en kleinschalige hotels met veel couleur locale, goeie prijs/kwaliteitverhouding. Je kan ook kiezen tussen een basic maar sfeervolle accommodatie en een meer comfortabele plek met zwembad.
Vervoer: Minivan, boot, binnenlandse vlucht van Cusco naar Puerto Maldonado en van Puerto Maldonado naar lima.
Ideale reisperiode: De beste reistijd in Peru is het droge seizoen, dat loopt van april tot en met september.
Richtprijs: ca € 395 per persoon

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Naar het Tambopata regenwoud
Cusco • Puerto Maldonado • Tambopata (B, L, D)
’s Ochtends word je naar de luchthaven van Cusco gebracht vanwaar je in een uurtje naar Puerto Maldonado vliegt, in het uiterste oosten van Peru. Je verblijft in de Peruaanse Amazone, wat normaal gesproken staat voor ontmoetingen met o.a. toekans, kaaimannen, capibara’s, papegaaien, hoatzins en ook reuzenotters. Bij aankomst op het vliegveld in Puerto Maldonado staat je gids je op te wachten. Je gaat nog even langs het kantoor van onze agent op ongeveer 5 minuten rijden van het vliegveld. Hier kun je alle spullen die je niet nodig hebt tijdens de tocht in het regenwoud veilig achterlaten. Het is ook een laatste gelegenheid om wat kleine inkopen te doen, mocht je bijvoorbeeld vergeten zijn om een zaklamp of regenkleding mee te nemen.
In de haven ‘Puerto de Capitania’ stap je op de boot voor een ongeveer 40 minuten durende tocht over de Madre de Dios rivier. Bij aankomst in de lodge word je ontvangen door de lodge manager. De gids zal je op de hoogte brengen van de do´s en dont’s van de jungle. Je krijgt ook een lekkere lunch aangeboden waarna je wat tijd krijgt om uit te rusten voor je aan de eerste excursie begint.
’s Middags, rond 15.30 uur, ga je op pad, de jungle in, voor een kleine wandeling om de flora en fauna te observeren: immense hardhout- of kapokbomen en vogels als trogons, kwartels en wildekalkoenen kruisen misschien jullie pad. Deze wandeling duurt ongeveer 2 à 3 uur. Daarna kunnen jullie even relaxen en genieten van de lodge. Tegen het vallen van de avond, rond 19 uur, wacht nog een boottrip om kaaimannen en andere dieren te spotten langs de rivierbanken. Na het diner geeft de gids een korte uitleg over wat je de komende dagen allemaal op het programma staat.

Dag 2: Otters, kaaimannen, piranha’s, slangen, apen en prachtige vogels spotten
Tambopata (B, L, D)
Vroeg in de ochtend (ca 5.30 u) ga je op pad en na een korte boottocht van ongeveer 20 minuten kom je aan bij Lake Sandoval. Na een drietal kilometer stappen, kom je in het gebied van het Tambopata National Reserve. Bewonder de gigantische bomen, verschillende soorten apen, slangen, prachtige vogels… Je vaart in smalle bootjes de rivier op op zoek naar otters. En er is ook een kans dat je kaaimannen, piranha’s en verschillende vogelsoorten ziet. Na een stop met een deugddoend ontbijt gaat het richting Monkey Island. Hier leven zo’n vijf verschillende apensoorten. De apen zijn ondertussen al gewoon aan bezoekers en durven heel dicht komen. Als blijkt dat het beter is dat de apen gerust gelaten worden, is het beter om niet naar Monkey Island te gaan. De gids geeft jullie op tijd de nodige instructies, volg die dus goed op.
Rond 13.30 uur ben je terug in de lodge voor de lunch en een rustig chillmoment aan het zwembad. Twee uur later sta je alweer paraat voor een tocht naar de uitkijktorens. Vanop een hoogte van 20 en 42 meter heb je een heel goed overzicht op de jungle. Neem zeker je verrekijker mee om de verschillende soorten vogels te spotten. Je krijgt er nog een prachtige zonsondergang bovenop! Onderweg bezoek je ook nog een kamp waar Braziliaanse noten, ook gekend als paranoten of castaña’s, geoogst worden. Dat is één van de belangrijkste economische activiteiten in de Madre de Dios regio.
Terug in de lodge kan je eventueel genieten van een heerlijke massage. Of speel je liever een partijtje pool? Dat kan ook. Om 20 uur wordt het diner geserveerd. Smakelijk!

Dag 3: Op bezoek bij de chakra of lokale boerderij
Tambopata (B, L, D)
Het programma start vandaag om 9 uur met een 20 minuten durende boottocht naar de ‘chacra’. Dat is een lokale boerderij waar de bewoners zelf planten kweken zonder hulp van chemicaliën. Deze planten worden verkocht op de markt van Puerto Maldonado. Je kunt er typische producten proeven zoals cacao, bananen, ‘cocona’, ‘breadfruit’, ‘noni’, manioc, limpen… Daarna ga je op bezoek bij een lokale familie en maak je kennis met hun gewoontes en dagelijkse activiteiten, zoals vissen, jagen en handwerk. Deze activiteiten zijn al generaties lang doorgegeven. Je leert ook hoe ze natuurlijke producten gebruiken voor hun werktuigen, kledij en sieraden. Verder onthullen ze je de medicinale kracht van de planten, meerbepaald van de Ayahuasca. Het bezoek eindigt met een gezellige lunch samen. In de namiddag zijn jullie vrij om te genieten van de lodge.

Dag 4: Naar de kleilik met papegaaien (deze dag overlapt met dag 14 van de Alpacaroute)
Tambopata • Puerto Madonado • Lima (B)
Vroeg in de morgen (ca 5.30 u) ga je op pad en na een korte wandeling van ongeveer een kwartier kun je het wel en wee aanschouwen van ara´s, papegaaien en parkieten. Soms zie je zelfs zoogdieren. De papegaaien kleilik is een lemen klif van ongeveer vier meter hoog en 20 meter breed doorspekt met mineraalrijke klei die essentieel is voor de voeding van deze dieren. Ter plekke heb je op een afstand van ongeveer 30 meter een schuilplaats waardoor je verborgen bent voor de dieren, maar tegelijkertijd toch een onbelemmerd zicht hebt. De activiteit duurt 2 tot 3 uur. Het is zeer belangrijk om je te houden aan de regels van de gids. Rond 8 uur kan je dan ontbijten in de lodge. Daar eindigt het regenwoudavontuur en word je teruggebracht naar Puerto Maldonado voor de pick-up van de bagage. Misschien is er nog wat tijd om de plaatselijke markt te gaan verkennen. Vervolgens word je naar het vliegveld gebracht. Je gids zal met je meereizen tot aan het vliegveld waar hij je helpt bij het inchecken voor de vlucht naar Lima. In Lima word je opgehaald in de luchthaven en naar je hotel gebracht. De rest van de dag kan je vrij spenderen.

Richtprijs Bouwsteen Amazone

€ 395 pp
(Prijs berekend op basis van een gezin van 4, op basis van een verblijf in twee kamers)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen met ontbijt
Alle transfers zoals beschreven
Engelstalige begeleider bij alle activiteiten
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma

Wat is niet inbegrepen?
Binnenlandse vlucht van Puerto Maldonado naar Lima*
(* Noot: de terugvlucht naar Lima werd al bij de Alpacaroute vermeld)
Binnenlandse vlucht van Cusco naar Puerto Maldonado
*Richtprijs met Star Peru : $ 260 pp
*Richtprijs met LATAM: $ 356 pp
Alle niet-vermelde maaltijden
De dranken
De activiteiten die als optioneel worden beschreven
Fooien

Goed om te weten
* Een vaccin tegen gele koorts is sterk aan te raden bij een bezoek aan de Peruaanse jungle. Ook malaria komt voor in het amazonegebied. Meer info bij je huisarts of bij het Tropisch Instituut.