Icoon-alpaca alpacaroute-tekst

Poncho’s, panfluiten en bolhoedjes in de Andes

17 dagen

Icoon-alpaca Zwevende condors spotten in de Colca Canyon
Icoon-alpaca Kennismaken met lama’s, alpaca’s en vicuña’s
Icoon-alpaca De magische Machu Pichu beklimmen
Icoon-alpaca Logeren bij een lokale familie op het Titicacameer
Icoon-alpaca Ruïnes bezoeken in de Heilige Valley
Icoon-alpaca Ziplinen boven de Colca Canyon
Icoon-alpaca Baden in warmwaterbronnen
Icoon-alpaca Pisco drinken met zicht op de kathedraal van Arequipa
Icoon-alpaca Slenteren door de steegjes van pittoresk Cusco
Icoon-alpaca Draaien met de ‘whichi-whichi’

In-het-kort-oranje

Route: Lima (1) • Arequipa (2) • Colca (2) • Puno (1) • Luquina (1) • Fundo Chinchero (1) • Cusco (2) • Aguas Calientes (1) • Urubamba (2) • Cusco (1) • Lima (1)
Duur: 17 dagen (inclusief vluchtdagen, 15 overnachtingen)
Voor wie: Voor gezinnen met tieners.
Moeilijkheidsgraad: Intensief. Het is een actieve vakantie waarbij ook behoorlijk wat afstanden worden overbrugd. Het reizen op hoogtes tussen de 2.300 meter en 4.000 meter, maken de reis ook een stuk intensiever. Een goede voorbereiding is noodzakelijk.
Accommodatie: Charmante, karaktervolle en kleinschalige hotels met veel couleur locale,
goede prijs/kwaliteitverhouding. Je kan ook kiezen voor luxeuzere hotels.
Vervoer: Minivan met chauffeur bij de transfers, soms privé, soms gedeeld (Colca, Inca Trail), binnenlandse vluchten (Lima-Arequipa en Cusco-Lima), trein (Aguas Calientes).
Ideale reisperiode: De beste reistijd in Peru is het droge seizoen, dat loopt van april tot en met september.
Richtprijs: € 2.475 pp

!! Belangrijk: Het aantal toegelaten deelnemers van de Inca Trail is beperkt tot 500 personen per dag. Als je graag deze trektocht doet, ben je er best op tijd bij. De start van de inschrijving is rond half oktober.

“De Alpacaroute is de ideale basisreis doorheen Peru. Je ziet alle hoogtepunten, gecombineerd met veel extra’s”

Dagprogramma-tekst-beige

Dag 1: Internationale vlucht naar Peru
Brussel • Lima
Welkom in Peru, het prachtige land van de Inca’s! Zet jullie alvast schrap want Peru is één van de grootste en meest indrukwekkende landen van Zuid-Amerika. Te groot om in één keer helemaal te doorgronden, maar boeiend en fascinerend, welk deel je ook bezoekt!
Bij aankomst in de hoofdstad Lima word je alvast door de chauffeur opgewacht met een naambordje. Hij brengt je naar het eerste hotel, waar je meteen verwelkomd wordt door onze Peruaanse collega. Samen met hem kan je nog eens de hele route overlopen. Heb je vragen, stel ze gerust. Vergeet ook alvast je uurwerk niet achteruit te draaien! In Peru is het in onze zomervakantie maar liefst 7 uur vroeger dan bij ons. Omdat je wellicht moet bekomen van de vlucht, zetten we vandaag niets meer op het programma. Maar het is zeker een aanrader om even op eigen houtje Lima te verkennen. In het hotel geven ze zeker meer info als je dat wil.

Wil je graag zeeleeuwen pinguïns, aalscholvers en pelikanen spotten, zandduinen trotseren en een helikoptervlucht maken over de mysterieuze Nazcalijnen dan kun je hier BOUWSTEEN NAZCA (+ 3 nachten) inlassen.

Dag 2: Naar Arequipa
Lima • Arequipa (2325 m) (B)
Tijd om Lima te verlaten en meteen door te vliegen naar de stad Arequipa. Arequipa, ook wel de witte stad genoemd omdat er veel spierwitte gebouwen zijn, is één van de grootste steden van Peru. Maar toch is het een uitstekende plek om een paar dagen te vertoeven: prima weer, goeie restaurants, interessante musea en een fantastisch mooie binnenstad die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is echter wel belangrijk dat je hier voldoende rust neemt om te wennen aan de hoogte, want de volgende dagen gaan jullie met de tour naar de Colca Canyon wel wat niveauverschillen overstijgen. Op weg naar de Canyon passeer je immers een pas van 4.700 meter hoogte, dus een paar dagen op ongeveer 2.400 meter komt goed uit. Om te wennen aan de hoogte kan je het dus best rustig aan doen, heel veel water drinken en geen of matig alcohol drinken (zie ook in de infomap bij ‘hoogteziekte’).

Vandaag en morgen kunnen jullie het programma vrij kiezen. Er is veel te zien in deze pittoreske stad die bovendien omringd wordt door drie vulkanen: El Misti, El Chachani en El Pichu Pichu. Bezoek een Arequipeense picantería, de kloosters van Santa Catalina en Recoleta, de fotogenieke wijk Yanahuara of het museum van de ijsprinses Juanita. Bezoek de kleurrijke overdekte markt van la Campania en drink zeker een Pisco Sour op een dakterras op Plaza de Armas (oa La Terrazza). Je hebt er een prachtig uitzicht op de kathedraal en de omgeving.

Tip voor het Catalinaklooster: Het is zeker een meerwaarde om een gids te nemen voor wat extra uitleg. Na de rondleiding kun je vrij rondwandelen. Er wonen nog 14 kloosterzusters tussen 14 en 80 jaar oud. Ga ook eens langs het cafetaria waar je heerlijke taart kan kopen die door de kloosterzusters werd gemaakt. Zeker de citroentaart en de chocoladetaart proberen! 

Dag 3: Vrije dag in Arequipa
Arequipa (B)

Geniet van Arequipa!

Wist je dat….
… zowel één van Peru’s grootste helden als dé grootste schurk uit Arequipa komen? Mario Vargas Llosa (1936) is zonder twijfel Peru’s meest bekende schrijver en winnaar van de Nobel Prijs Literatuur in 2010. Lang woonde hij echter niet in Arequipa; Na de scheiding van zijn ouders vertrok hij met zijn familie langs moeders kant voor een aantal jaar naar Bolivia. Generatiegenoot Abimael Guzmán (1939) komt uit het kustplaatsje Mollende, nabij Arequipa, en woonde vanaf zijn achtste in de Witte Stad. De professor filosofie en grondlegger van de ongekend bloedige terreurbeweging het Lichtend Pad, zit sinds 1992 een levenslange gevangenisstraf uit.

Dag 4: Naar de Colca Vallei
Arequipa • Colca (B)
Ben je de hoogte al een beetje gewoon? Dan reis je vandaag met een busje verder naar hoger gelegen gebieden. Doel is de Colca Canyon, één van de diepste canyons ter wereld (3.270 m diep). Vanuit Arequipa is het ongeveer 4,5 uur rijden. Al zijn er uiteraard ook leuke stops onderweg: op de eerste dag kom je na 160 kilometer aan in het plaatsje Chivay in de vallei. In het begin van de tocht heb je adembenemende uitzichten op de vulkanen Misti, Chachani en Picchu Picchu. Daarna gaat het door het Nationaal Park Pampa Cañahuas waar, op een hoogte van 3.400 meter, groepen gedomesticeerde lama’s, alpaca’s en de wilde en zeldzame vicuñas rondlopen. De vicuña is het nationale dier van Peru én een beschermde diersoort. De wol van deze lama-achtige dieren is de zachtste, warmste en duurste ter wereld! Daarna bereik je de bergpas Patapampa (letterlijk ‘hoogland’), met 4.850 meter het hoogste punt op jullie hele rondreis. Vervolgens kun je lunchen in Chivay en is het nog maar een klein stukje naar het schitterend gelegen hotel in de kleine Andesgemeenschap Corporaque. Na de tocht kun je een optionele wandeling maken en de warmwaterbronnen van La Calera bezoeken. Vergeet niet om veel te drinken. Voel je je toch een beetje ijl door de hoogte, drink dan zeker cocathee!

Wist je dat …
… er tot aan de jaren veertig geen doorgaande weg was tussen Arequipa en Chivay?
… de Colca Canyon op het diepste punt aan de noordkant 4.160 meter diep is en aan de zuidkant 3.600 meter? Dat is twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten!
… je onderweg naar de Colca Canyon langs de verste bron van de Amazone komt?

Dag 5: Ziplinen over de Colca vallei of chillen in het hotel
Colca (B)
Kunnen vliegen als een vogel, is dat niet ergens een verre droom? Vandaag kun je die droom misschien eventjes waarmaken, want voor avonturiers breekt vandaag een hoogtepunt aan: ziplinen over de Colca Canyon! Met een helm op en een veiligheidsharnas aan vlieg je met een ‘zipline’ van zo’n 300 meter lang van de ene kant van de kloof naar de andere kant. Het geeft een enorme kick om met zo’n 70 km per uur over de rivier, die 30 meter onder je stroomt, heen te zweven. Er zijn beginnerstrajecten – in onze ogen al spannend genoeg – en trajecten voor gevorderden en echte waaghalzen. Wie durft eerst?
De rest van de dag kunnen jullie helemaal vrij spenderen en genieten van de het hotel en de omgeving. Ben je niet zo’n durver? Geen probleem, de omgeving is mooi genoeg om een dagje te chillen.

Dag 6: Op zoek naar de condor en verder naar Puno
Colca • Puno (3.860 m) (B)
Vandaag vroeg uit de veren want de Cruz del Condor staat op het programma. Dat is de beste plek ter wereld om van dichtbij condors te kunnen zien. ‘s Werelds grootste vliegende vogels hebben een spanwijdte tot ruim 3 meter en een lengte tot 1,10 meter! Neem alvast jullie verrekijker in de aanslag. Met een beetje geluk zeilen ze op slechts enkele meters langs. Optioneel kun je nog een wandeling van ongeveer een uur maken aan de rand van de canyon, waarbij je hagedisjes, adelaars, nog meer condors, vossen en de grote, konijnachtige vizcacha kunt tegenkomen. Op de terugweg naar Chivay bezoek je Maca, een dorpje dat in 1991 door een grote aardbeving werd verwoest. Je maakt ook nog een stop in Yanque waar een schitterend kerkje staat dat gebouwd is uit wit vulkaangesteente.
In de namiddag rijd je in ongeveer 5,5 uur naar de stad Puno, in het zuiden van Peru.

Dag 7: Het kleurrijke Titicacameer
Puno • Luquina Chico (B, D)
’s Morgens word je opgehaald en naar de haven gebracht. Hier vertrekt de boot naar Taquile, een heuvelachtig eiland in het Titicacameer. Onderweg bezoek je eerst nog in ongeveer anderhalf uur tijd de traditionele drijvende rieteilanden van de Uros. Interessant om zien wat deze bewoners allemaal maken met riet, ‘totora’ genoemd. Vervolgens vaar je door naar het eiland Taquile voor een bezoek van ongeveer 3 uur. De eilandbewoners van Taquile hebben hun culturele erfgoed tot nog toe altijd weten te bewaren. Schrik zeker niet als je breiende mannen ontmoet. Je bezoekt het dorp met een weverscoöperatie en geniet van de panoramische uitzichten voor je naar de boot terugkeert. Na dit bezoek vaar je door naar het schiereiland Chucuito, waar je in het dorpje Luquina Chico hartelijk wordt ontvangen door de verschillende Aymarafamilies bij wie je de nacht zult doorbrengen. Na de verwelkoming maak je een wandeling langs de oever van het Titicacameer en kun je genieten van de lokale flora en fauna en van de schitterende zonsondergang. Daarna keer je terug naar jullie gastfamilie voor het avondeten en wordt er een kleine bijeenkomst met de lokale bevolking georganiseerd. Maak zeker ook kennis met de ‘whichi-whichi’!

Dag 8: Naar de alpacaboerderij
Luquina Chico • Fundo Chincheros (B, L)
Na het ontbijt bij het gastgezin kun je deelnemen aan verschillende dagelijkse activiteiten op het eiland. Naargelang het weer kan je meehelpen met het leiden van de schapen naar het grasland, groenten helpen kuisen, vissen en kan je eventueel met hun bootje meevaren. Daarna is het tijd om afscheid te nemen van je gastgezin en met de boot terug naar Puno te varen. Vanuit Puno word je naar de Fundo Chincheros gebracht, waar je een rondleiding krijgt en ook zult overnachten. Deze plek is magisch! Het is een oude familieboerderij die door Zeze en zijn tweelingbroer recent nieuw leven werd ingeblazen. Het domein ademt geschiedenis uit! Geniet van de sfeervolle boederij en de panoramische vergezichten. Maak kennis met de prachtige paarden en de kudde lama’s, alpaca’s en vicuñas. Bezoek de oude familiekapel en vraag honderduit over de geschiedenis van deze plek in Peru. Een unieke ervaring!

Dag 9: Naar Cusco
Fundo Chincheros • Cusco (3.300 m) (B)
Vandaag reis je met een privé-chauffeur van Puno naar Cusco. Het is een schitterende rit: de hoogvlakte van het Titicacameer maakt gaandeweg plaats voor woeste bergen, smalle valleien met verspreid liggende Andesgemeenschappen en uiteindelijk voor de groene dalen nabij Cusco, de antieke hoofdstad van de Inca’s. Onderweg kan je enkele stops inlassen, zoals de graftorens van Sillustani nabij Puno, de ruïnes van Raqchi en de kapel van Andahuaylillas. Bespreek het met jullie chauffeur. Na aankomst in Cusco word je naar je hotel gebracht in de schilderachtige artiestenwijk San Blas waar de kronkelende straatjes en de vreemde mengelmoes van koloniale bouwstijl en dorpsheid zorgen voor een unieke sfeer. ’s Avonds komt onze Peruaanse college nog even langs om jullie de treintickets te geven voor de rit van Ollantaytambo naar Aguas Calientes.

Dag 10: Cusco ontdekken
Cusco (B)
Vandaag kan je op verkenning in Cusco en omgeving. Eén hele vrije dag in Cusco, de oude hoofdstad van de Inca’s, zal nauwelijks genoeg zijn om de stad goed te bekijken. Leer meer over de Inca’s in het Museo Inca of het Museo Precolombino, bezoek het schitterende koloniale centrum met zijn vele kerken en de imposante ruïnes van Sacsaywaman net buiten de stad, wandel door de artiestenwijk San Blas, geniet van de familiaire backpacksfeer in de pubs, proef heerlijke chocolade in het chocolademuseum, maak kennis met de lekkerste streekgerechten in één van de vele uitstekende restaurants… Kortom genoeg te doen!
Optioneel kan je vandaag ook een kookworkshop volgen. Eerst ga je naar de markt om al het lekkers aan te kopen en daarna kun je aan slag. Pisco, cuy, lomo saltado… de Peruaanse keuken zal voor jou geen geheimen meer hebben. Smakelijk!

Dag 11: Naar de Heilige Vallei en Aguas Calientes
Cusco • Aguas Calientes (B)
Vandaag bezoek je de Heilige Vallei van de Inca’s. Eerst gaat het naar het dorpje Pisac met zijn befaamde markt en ruïnes, vervolgens volg je de Urubambarivier naar het stadje met dezelfde naam. Je bezoekt ook het antieke dorpje Ollantaytambo met zijn indrukwekkende Incafort. Op de weg van Cusco naar Pisac kan je ook even stoppen bij de coöperatieve Awana Kancha waar ze lama’s en alpaca’s houden. Zo weet je ineens het verschil tussen deze twee dieren en waarom ze zo belangrijk zijn voor de bevolking. Langs de weg zie je ook restaurantjes waar ze Guinese biggetjes of cavia’s grillen. Dat is een delicatesse in Peru. Vraag gerust aan de chauffeur om even te stoppen, zo kun je alvast eens proeven.
Daarna word je naar het treinstation van Ollantaytambo gebracht. Je reist in een uur en veertig minuten naar het dorpje Aguas Calientes, gelegen aan de voet van de berg waarop Machu Picchu ligt en die enkel te bereiken is met de trein of te voet. Het is een prachtige rit, waarbij je door sterk veranderende landschappen reist. Een uitzicht op met sneeuw bedekte bergtoppen ruimt ineens plaats voor een subtropische omgeving. Je overnacht in Aguas Calientes zelf vanwaar je de volgende dag Machu Picchu kunt bezoeken.

Wil je graag een trekking doen naar de Machu Pichu of door de jungle, dan heb je verschillende mogelijkheden: de Inca Trail (4d/3n) – de Salkantay Trek (4d/3n) – de Lares Trek (4d/3n) – de Jungle Trail (4d/3n)
* Bij het inlassen van één van deze bouwstenen vallen dag 12 en 13 van de Alpacaroute weg.

Dag 12: Eindelijk! De magische Machu Pichu!
Aguas Calientes • Machu Pichu (2430 m) • Urubamba (B)
Vandaag gaat het echt gebeuren: het bezoek aan de Machu Pichu! En je zult zien, het bezorgt je gegarandeerd een kippenvelmoment. Want ook al heb je de verloren stad al zo vaak gezien op tv of op foto’s, in het echt is het toch altijd weer nog iets mooier. je kan kiezen tussen twee bezoekmomenten: de voormidag of de namiddag. Als je graag Machu pichu bezoekt bij de opgaande zon, moet je er wel iets voor over hebben, want om 5.30 u al komt de bus jullie ophalen. Dan ben je net op tijd om de zon boven de omringende bergen te zien rijzen. Je krijgt een 2,5 uur durende rondleiding en daarna mag je de ruïnes zelf verkennen en eventueel nog de beroemde bergtop van Wayna Picchu of van de berg Machu Picchu beklimmen. Je kan ook kiezen voor een namiddagbezoek. Dan is het doorgaans wat rustiger op de site.
Na het bezoek neem je de bus terug naar Aguas Calientes waar je nog even kan rondsnuisteren en iets kan eten. Mogelijkheden genoeg. Daarna neem je de trein terug naar Ollaytambambo van waaruit je naar het hotel in Urubamba wordt gebracht.
Jullie overnachten vandaag op het mooie domein van Las Casitas del Arco Iris. Dat is het project van de Nederlandse Helena Van Engelen, die hier een schooltje heeft gebouwd en bijgevolg veel steun geeft aan de minder begoede lokale bevolking. Een heel mooi project!

Dag 13: Een rustig dagje in Urubamba
Urubamba (B)
Ga je graag eens op de Peruaanse schoolbanken zitten? Dan heb je daar vandaag de kans toe. Vraag de dag ervoor bij de receptie wanneer dat best past. De rest van de dag mag je helemaal vrij invullen. Even een rustig dagje om te bekomen van het avontuur van de voorbije dagen. Je kan ook nog eens het stadje en de plaatselijke markt verkennen. Ideaal om dat met een tuktuk te doen. Of als je graag nog een bezoek plant of een sportieve activiteit, een paardentocht of een mountainbike tour, dat kan natuurlijk ook. Mogelijkheden genoeg!

Dag 14: Nog meer ontdekken in de Heilige Vallei en terug naar Cusco
Urubamba • Cusco (B)
Sta vandaag op het gemakje op en geniet van het lekkere ontbijt.  Daarna ontdek je nog een stukje van de Heilige Vallei. Je bezoekt de zoutpannen van Salineras, de ruïnes van Moray en de ruïnes van Chinchero.
Moray bestaat uit twee grote cirkelvormige terrassen. Omdat er tijdens het jaar een gemiddeld temperatuurverschil van wel 15 graden Celsius wordt gemeten tussen de onderste en bovenste terrassen en er veel verschillende gewassen zijn gevonden, gaat men ervan uit dat Moray een soort openluchtlaboratorium was van de Inca’s.
Salineras is al sinds pre-Inca tijden in gebruik en bestaat uit ruim 3000 kleine zoutbaden. Via een ondergrondse stroom komt het water hier aan de oppervlakte, om vervolgens uit te drogen in de felle zon. Vanuit Salineras is het nog maar een klein stukje afdalen naar de Heilige Vallei, waar je opgewacht wordt door de chauffeur. Hij brengt jullie vandaag terug naar Cusco.

Zegt het regenwoud jullie wel iets? Dan kan je hier BOUWSTEEN AMAZONE inlassen: Tambopata regenwoud (+ 3 dagen/3 nachten)

Dag 15: Terug naar Lima via Cusco
Cusco • Lima (B)
Word rustig wakker en geniet van het ontbijt en van jullie laatste dagje in Cusco. In de loop van de dag word je opgehaald voor de transfer naar de luchthaven van Cusco waar jullie een vlucht wacht naar Lima. Vandaag en morgen kunnen jullie als afsluiter Lima ontdekken. Lima is een stad met bijna 10 miljoen inwoners. Je vindt er een combinatie van het Zuid-Amerikaanse gevoel van de kleinere plaatsjes en het stedelijke van andere grote wereldsteden. In het oude centrum van de stad staan werkelijk fantastische gebouwen met prachtige architectonische aspecten. Een absolute aanrader is een bezoek aan de Plaza de Armas met de kathedraal en het presidentieel paleis, en ook de San Fransisco kerk met een tot museum omgevormde bibliotheek en catacombes is een bezoek meer dan waard. Daarnaast hebben de meer toeristische wijken Miraflores en Barranco veel te bieden op het gebied van hedendaagse cultuur en uitgaan.

Dag 16: Ontdek Lima en vlucht naar huis
Lima • Brussel (B)
Geniet vandaag nog van jullie laatste Peruaanse momenten van deze reis. Je wordt op tijd
opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar huis. Prettige terugvlucht!

Dag 17: Aankomst thuis!
Brussel
Welkom thuis!

Richtprijs Alpacaroute
€ 2.475 pp
(Richtprijs berekend op basis van een gezin van 4, op basis van verblijf in twee kamers)

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen met ontbijt
Alle transfers zoals beschreven
Engelstalige begeleider bij alle activiteiten
Maaltijden zoals aangegeven (B = Breakfast, L = Lunch, D = Diner)
Alle activiteiten zoals beschreven in het programma

Wat is niet inbegrepen?
De internationale vlucht
Binnenlandse vluchten:
* Vlucht Lima – Arequipa: richtprijs € 160 pp (Peruvian Airlines)
* Vlucht Cusco – Lima: richtprijs € 150 pp (Star Peru) – € 200 pp (LATAM)
De activiteiten die als optioneel worden omschreven
De niet-vermelde maaltijden
De dranken
Fooien

Goed om te weten
* Voor deze reis heeft elke reiziger een internationale reispas nodig. Een visum is niet nodig.
* Er zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen Hepatitis A, DTP en Buiktyfus (indien verblijf langer dan 2 weken) worden aanbevolen. Een vaccin tegen gele koorts is sterk aan te raden bij een bezoek aan de Peruaanse jungle (niet nodig bij de basis Alpacaroute). Ook malaria komt voor in het amazonegebied. Meer info bij je huisarts of bij het Tropisch Instituut.
* Informeer je ook goed wat betreft hoogteziekte.