Fietsen, wandelen, kanoën en vogels spotten in Bourgogne
9 dagen

 Actief zijn in de natuur
Mountainbiken of fietsen door mooie landschappen 
Op stap met een ezel
Wandelen door bossen, weiden, langs paadjes en rivieren
Kanoën en vogelspotten
Smullen van de Franse plattelandskeuken
Ballonvaren, paardrijden of scooters met een elektrische step


Route: België – Anzy Le Duc – Melay – Saint Julien de Jonzy – Melay – België

Duur: 9 dagen. Aanpassingen mogelijk. Korter kan ook.

Voor wie: Voor gezinnen met actieve tieners en kinderen.

Moeilijkheidsgraad: Standaard. Het niveau van de fietstochten en wandelingen kies je zelf.

Accommodatie: Chambres d’hôtes. Soms een tipitent of boomhut (indien beschikbaar)

Ideale reisperiode: Zomervakantie, paas- en herfstvakantie.

Richtprijs: € 995/volwassene. Kinderen +12: € 690; Kinderen -12: € 550;

“Le Brionnais in het zuiden van Bourgogne is nog een stukje onbekend terrein voor veel Frankrijkgangers. Nochtans is dit pareltje absoluut een stop waard. Meer nog, het is een bestemming op zich, zeker als je er een actieve vakantie van maakt! Fietsen, wandelen, kanoën, vogels spotten, ballonvaren, … het kan hier allemaal!

Dagprogramma
(halfpension: ontbijt en diner inbegrepen – picknicklunch mogelijk)

Dag 1: Op weg naar Frankrijk!
België – Anzy Le Duc
Frankrijk, here we come! Op weg naar een mooi stukje natuurparadijs! Le Brionnais
in het zuiden van Bourgogne is vaak nog onbekend terrein voor veel Frankrijkgangers.
Nochtans is dit pareltje absoluut een stop waard. Meer nog, het is een bestemming op zich,
zeker als je houdt van actie in de natuur: fietsen, wandelen, kanoën, vogelsspotten,
ballonvaren of paardrijden…! Je kunt je hier helemaal uitleven. Geniet vanavond alvast van
de Franse gastvrijheid en de lekkernijen van de Franse keuken.

Dag 2: Fietsen of mountaibiken langs jaagpaden, boerenwegen of wijngaarden!
Anzy Le Duc (B, D)

Le Brionnais is een paradijs voor fietsers!  Er zijn bijna duizend kilometer bewegwijzerde en beveiligde routes, zowel voor beginners (kinderen) als ervaren fietsers! De meeste maken deel uit van de belangrijkste route ‘Le Tour de Bourgogne à vélo ®’.  Ze bestaan uit groene wegen en fietsroutes, meestal op jaagpaden langs kanalen, maar ook op oude spoorwegen,  kleine boerenwegen of paadjes door wijngaarden. Rivier- en fietstoerisme gaan hier hand in hand. Op de idyllische oevers van het water, op de Voie Bleue langs de Saône of langs de Loire ontmoeten fietsers en schippers elkaar. Voel de wind en zon op je gezicht en geniet van het landschap! Je kunt de afstand van je persoonlijke route zelf bepalen.
Daarna mag je weer de voeten onder tafel schuiven en genieten van de Franse geneugten des levens.

Afbeelding met buiten, boom, rijden, gras Automatisch gegenereerde beschrijving

Dag 3: Vanop de fiets genieten van le Brionnais
Anzy Le Duc – Melay/Artaix (B, D)
Vandaag het vervolg van jullie mooie fietstocht. Kies een nieuwe route in functie van de samenstelling van jullie gezin. En geniet met volle teugen! Je kunt een picknick bestellen in je chambres d’hôtes of stel zelf een lunchpakket samen om samen te genieten onderweg.
Na de fietstoch kun je de bagae ophalen en verder rijden naar de boerderij van Melay of de chambres d’hôtes in Artaix.

Dag 4: Kanoën op de Loire
Melay/Artaix – Briennon – Melay/Artaix (B-D)

De Loire – de langste rivier van Frankrijk en ook wel de laatste wilde rivier van Europa genoemd – is een prachtige rivier. Het is een gebied met veel wilde, dier- of plantensoorten. sterns, grijze reigers, nachtreigers, kuiffuten, oeverzwaluwen en vele andere opmerkelijke vogels. Een ideale plek voor een kanotocht!
In de late namiddag worden jullie op de boerderij opgeleid om morgen en overmorgen met een ezel op stap te gaan. Alles wat je moet weten, passeert de revue. Voor de bagage krijg je alvast twee grote zakken mee. Daarin moet alles passen. En aan een maximumgewicht van veertig kilo in. Vergeet alvast niet het gewicht van jullie picknick af te trekken. Hoe heet die van jullie? Loukum, Pedro, Cannelle, Quito, …  of Odyssee, zoals de onze? Daarnaast leer je nog: een hoofdstel aandoen, een knoop maken om de ezel ergens vast te binden, hoeven krabben, opzadelen en borstelen. Als volleerde ezelkenners kunnen jullie morgen op stap!

Dag 5: Vooruit met de … ezel!
Melay – Julien de Jonzy (B-D)

Lekker geslapen? Of al gedroomd van jullie persoonlijke ezel en de ezeltrektocht? Bagage gewogen en opgeladen? Dan kunnen jullie vertrekken! De wandeling begint rustig langs het jaagpad van de Loire. Adembenemend mooi, maar ook vol mals gras. Meteen goed om jullie eerste ezelkunsten boven te halen en ervoor te zorgen dat de ezel niet de hele tijd stopt om te eten. Het vraagt even oefening, maar niet gevreesd: het komt zeker goed. Alles maakt deel uit van het wondermooie avontuur waaraan jullie begonnen zijn. Daarna steek je de Loire over en volgen kleinere paadjes die omzoomd worden door heggen, typisch alvast voor het landschap van Le Brionnais. Na de picknick in de schaduw van een boom klim je langzaam maar zeker naar één van de hoogste punten van dit heuvelachtige landschap, het dorpje Saint Julien de Jonzy. De mooie uitzichten over het heuvelachtige landschap krijg je er gratis bij! Moe maar voldaan kom je aan bij jullie eerste overnachtingsplaats. Nog even de ezel afzadelen en borstelen en dan… voetjes onder tafel voor een lekkere Franse maaltijd.

Dag 6: Wandelen met een ezel!
Julien de Jonzy – Melay (B-D)

Dag twee van jullie wandelavontuur. Hebben jullie al een beetje routine in het omgaan met de ezel? En lukt het wegen van de bagage en het in balans brengen met een weegschaal al een beetje? Geniet alvast van wat de tweede dag voor jullie in petto heeft aan landschappen en magische uitzichtten. En geniet van jullie ezel want vanavond nemen jullie alweer afscheid.

Dag 7: Vogels of insecten spotten of leren vissen!
Melay (B-D)

Houden jullie ook zo van de kleine dingen van de natuur? Van vogels tot insecten, vissen en rivierdieren. Onze natuurgids heeft zijn geschikte apparatuur mee en vertelt jullie alles over deze mooie schatten van de natuur!
Liever leren vissen? Dan gaat de gids jullie de meest geschikte technieken leren: met kunstaas, vliegvissen, enz… Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde visser, onze visgids past zich aan alle niveaus aan. Een halve dag ontspannen voor liefhebbers van vissen of voor wie de voordelen wil ontdekken!

Dag 8: Ballonvaart, elektrische steps of paardrijden!
Melay (B-D)

Ooit al eens met een ballon willen varen? Of nieuwsgierig hoe Bourgogne er vanuit de lucht uitziet? Dan is een ballonvaart ideaal: bij zonsopgang of zonsondergang ontdek je het coulissenlandschap van de Charolais met zijn verborgen kastelen, bossen, groene weiden, glooiende heuvels en rivieren. Om stil van te worden. De vaart duurt een uurtje en achteraf krijgt iedere deelnemer een diploma en een glaasje Crémant de Bourgogne of vruchtensap. Als een toast op de vaart.

Dag 9: Terug naar huis
Melay – België
Terug naar huis

Richtprijs route
Prijs per volwassene: € 995 pp. (minimum 2 volwassenen)
Prijs per kind +12 jaar: € 690
Prijs per kind -12 jaar: € 550

Deze prijzen zijn voor minstens 2 volwassenen in dezelfde kamer. Voor gezinnen van meer dan 5 personen of voor mensen die aparte slaapkamers wensen, is er een toeslag van € 60 per nacht.

Extra’s:
Picknick: € 10 per persoon per dag
Luchtballonvaart: € 460 voor 2 personen, + 170 € per extra persoon (vanaf 8 jaar)
Off-road elektrische steps: € 75 per persoon (vanaf 12 jaar)
Tweede ezel: € 130

Wat is inbegrepen?
De volledige organisatie van uw verblijf.
Accommodatie tijdens het verblijf met halfpension van diner op dag 1 tot ontbijt op dag 9 (d.w.z. 8 nachten)
De tracks op de IGN-kaart van elke dag wandelen of fietsen, evenals een gedetailleerde routekaart voor trektochten met een ezel.
De GPX-tracks van elke dag wandelen of fietsen kunnen worden gedownload voordat u aankomt.
Een ezel + wandeluitrusting (rugzak en zadeltassen) voor de tweedaagse ezeltrekking
Verhuur van kano’s voor één dag en fietsen voor twee dagen en alle benodigde uitrusting: peddels, reddingsvesten, waterdichte containers, fietshelmen, bandenreparatieset, slot en pomp.
Begeleiding van een natuurgids gedurende een halve dag langs de Loire.

Wat is niet inbegrepen?
Drankjes exclusief maaltijden (voor de gastenkamerformule),
Eventuele bezoeken (kasteel, museum, etc.)
Picknicks
Halve dag in een heteluchtballon
Verhuur van elektrische offroadsteps
Vervoer naar het startpunt van de wandeling en terug voor mensen die met de trein en bus komen.
Verzekering