Fietsen, wandelen, kanoën en vogels spotten in Bourgogne
9 dagen

 Actief zijn in de natuur
Mountainbiken of fietsen door mooie landschappen 
Op stap met een ezel
Wandelen door bossen, weiden, langs paadjes en rivieren
Kanoën en vogelspotten
Smullen van de Franse plattelandskeuken
Ballonvaren, paardrijden of scooters met een elektrische step


Route: België – Saint-Boil (1) – Melay (2) – Saint Julien de Jonzy (1) – Artaix (2) – Anzy Le Duc (2) – België

Duur: 9 dagen, 8 overnachtingen. Aanpassingen mogelijk. Korter kan ook.

Voor wie: Voor gezinnen met actieve tieners en kinderen vanaf 12 jaar. Jonger kan ook maar dan wordt de activiteit met de elektrische steps aangepast.

Moeilijkheidsgraad: Standaard. Het niveau van de fietstochten en wandelingen kies je zelf.

Accommodatie: Chambres d’hôtes. Soms een tipitent of boomhut (indien beschikbaar). Eenvoudig maar netjes.

Ideale reisperiode: Zomervakantie, paas- en herfstvakantie.

Richtprijs: € 1.110 pp. Kinderen +12: € 800; Kinderen -12: € 650;

“Le Brionnais in het zuiden van Bourgogne is nog een stukje onbekend terrein voor veel Frankrijkgangers. Nochtans is dit pareltje absoluut een stop waard. Meer nog, het is een bestemming op zich, zeker als je er een actieve vakantie van maakt! Fietsen, wandelen, kanoën, vogels spotten, ballonvaren, … het kan hier allemaal!

Dagprogramma
(halfpension: ontbijt en diner inbegrepen – picknicklunch mogelijk)

Dag 1: Op weg naar Frankrijk!
België – Saint-Boil
Frankrijk, here we come! Op weg naar een mooi stukje natuurparadijs! Le Brionnais
in het zuiden van Bourgogne is vaak nog onbekend terrein voor veel Frankrijkgangers.
Nochtans is dit pareltje absoluut een stop waard. Meer nog, het is een bestemming op zich, zeker als je houdt van actie in de natuur: fietsen, wandelen, kanoën, vogelsspotten, ballonvaren of paardrijden…! Je kunt je hier helemaal uitleven. Geniet vanavond alvast van de Franse gastvrijheid en de lekkernijen van de Franse keuken.

Dag 2: Op bezoek in een oud kasteel en steppen door de Franse landschappen
Saint-Boil – Melay (B, D)
Goeiemorgen! Goed geslapen in jullie eerste chambres d’hôtes? Vlakbij, op twaalf kilometer, bevindt zich alvast een mooi kasteel: het kasteel van Cormatin is gebouwd in de zeventiende eeuw en wordt omgeven door slotgrachten en een prachtig park van twaalf hectare waar een traditionele moestuin, een dolhof van buxussen, waterpartijen en tweehonderdjarige lindenbomen elkaar afwisselen. Binnenin vind je vergulde zalen en glorierijk geschilderde vertrekken uit het tijdperk van Louis XIII. Jullie worden meteen ondergedompeld in de grandeur van Frankrijk!
In de namiddag staat dan weer iets totaal anders op het programma: omdat we wel houden van een leuke, originele en ecologische activiteit kon een tocht met off-road elektrische steps hier zeker niet ontbreken! De elektrische steps zijn fietsachtige scooters, uitgerust met terreinwielen die vooruit bewegen dankzij een kleine elektromotor. Een professionele instructeur legt je uit hoe je veilig kunt rijden en je snelheid onder controle hebt. Laat de wind alvast wapperen door jullie haren!
Rijd daarna verder naar Melay.

Dag 3: Vogels of insecten spotten en de kneepjes leren van het ezelvak!
Melay (B,D)
Houden jullie ook zo van de kleine dingen van de natuur? Van vogels tot insecten, vissen en rivierdieren. Onze natuurgids heeft zijn geschikte apparatuur mee en vertelt jullie alles over deze mooie schatten van de natuur!
In de late namiddag worden jullie op de boerderij opgeleid om morgen en overmorgen met een ezel op stap te gaan. Alles wat je moet weten, passeert de revue. Voor de bagage krijg je alvast twee grote zakken mee. Daarin moet alles passen. En aan een maximumgewicht van veertig kilo in. Vergeet alvast niet het gewicht van jullie picknick af te trekken. Hoe heet die van jullie? Loukum, Pedro, Cannelle, Quito, …  of Odyssee, zoals de onze? Daarnaast leer je nog: een hoofdstel aandoen, een knoop maken om de ezel ergens vast te binden, hoeven krabben, opzadelen en borstelen. Als volleerde ezelkenners kunnen jullie morgen op stap!

Dag 4: Vooruit met de … ezel!
Melay – Julien de Jonzy (B,D)
Lekker geslapen? Of al gedroomd van jullie persoonlijke ezel en de ezeltrektocht? Bagage gewogen en opgeladen? Dan kunnen jullie vertrekken! De wandeling begint rustig langs het jaagpad van de Loire. Adembenemend mooi, maar ook vol mals gras. Meteen goed om jullie eerste ezelkunsten boven te halen en ervoor te zorgen dat de ezel niet de hele tijd stopt om te eten. Het vraagt even oefening, maar niet gevreesd: het komt zeker goed. Alles maakt deel uit van het wondermooie avontuur waaraan jullie begonnen zijn. Daarna steek je de Loire over en volgen kleinere paadjes die omzoomd worden door heggen, typisch alvast voor het landschap van Le Brionnais. Na de picknick in de schaduw van een boom klim je langzaam maar zeker naar één van de hoogste punten van dit heuvelachtige landschap, het dorpje Saint Julien de Jonzy. De mooie uitzichten over het heuvelachtige landschap krijg je er gratis bij! Moe maar voldaan kom je aan bij jullie overnachtingsplaats. Nog even de ezel afzadelen en borstelen en dan… voetjes onder tafel voor een lekkere Franse maaltijd.

Dag 5: Wandelen met een ezel
Julien de Jonzy – Melay – Artaix (B-D)
Dag twee van jullie wandelavontuur. Hebben jullie al een beetje routine in het omgaan met de ezel? En lukt het wegen van de bagage en het in balans brengen met een weegschaal al een beetje? Geniet alvast van wat de tweede dag voor jullie in petto heeft aan landschappen en magische uitzichtten. En geniet van jullie ezel want vanavond nemen jullie alweer afscheid en rijden jullie verder naar Artaix.

Dag 6: Kanoën op de Loire
Artais – Briennon – Melay (B-D)
De Loire – de langste rivier van Frankrijk en ook wel de laatste wilde rivier van Europa genoemd – is een prachtige rivier. Het is een gebied met veel wilde, dier- of plantensoorten. sterns, grijze reigers, nachtreigers, kuiffuten, oeverzwaluwen en vele andere opmerkelijke vogels. Een ideale plek voor een kanotocht!

Dag 7: Een vlucht met een ULM boven de Brionnais
Melay – Anzy Le Duc (B-D)
De Brionnais vanuit de lucht! Neem plaats in de ULM en laat je meevoeren op de wind.
In de namiddag zijn jullie vrij. Er zijn zeker mooie dorpjes in de buurt. Vraag info aan Céline. Zij kent de buurt op haar duimpje en kan jullie veel tips geven.

Dag 8: Fietsen of mountainbiken langs jaagpaden, boerderijen en wijngaarden
Anzy Le Duc (B-D)
Le Brionnais is een paradijs voor fietsers!  Er zijn bijna duizend kilometer bewegwijzerde en beveiligde routes, zowel voor beginners (kinderen) als ervaren fietsers! De meeste maken deel uit van de belangrijkste route ‘Le Tour de Bourgogne à vélo ®’.  Ze bestaan uit groene wegen en fietsroutes, meestal op jaagpaden langs kanalen, maar ook op oude spoorwegen,  kleine boerenwegen of paadjes door wijngaarden. Rivier- en fietstoerisme gaan hier hand in hand. Op de idyllische oevers van het water, op de Voie Bleue langs de Saône of langs de Loire ontmoeten fietsers en schippers elkaar. Voel de wind en zon op je gezicht engeniet van het landschap! Je kunt de afstand van je persoonlijke route zelf bepalen.
Daarna mag je weer de voeten onder tafel schuiven en genieten van de Franse geneugten des levens.

Dag 9: Terug naar huis
Anzy Le Duc – België
Terug naar huis

Richtprijs route
Prijs per volwassene: € 1110 pp. (minimum 2 volwassenen)
Prijs per kind +12 jaar: € 800
Prijs per kind -12 jaar: € 650

Deze prijzen zijn voor minstens 2 volwassenen in dezelfde kamer. Voor gezinnen van meer dan 5 personen of voor mensen die aparte slaapkamers wensen, is er een toeslag van € 60 per nacht.

Extra’s:
Picknick: € 11 per persoon per dag
Luchtballonvaart: € 460 voor 2 personen, + 170 € per extra persoon (vanaf 8 jaar)
Tweede ezel: € 130

Wat is inbegrepen?
De volledige organisatie van uw verblijf.
Accommodatie tijdens het verblijf met halfpension van diner op dag 1 tot ontbijt op dag 9 (d.w.z. 8 nachten)
De tracks op de IGN-kaart van elke dag wandelen of fietsen, evenals een gedetailleerde routekaart voor trektochten met een ezel.
De GPX-tracks van elke dag wandelen of fietsen kunnen worden gedownload voordat u aankomt.
Een ezel + wandeluitrusting (rugzak en zadeltassen) voor de tweedaagse ezeltrekking
Verhuur van kano’s voor één dag en fietsen voor twee dagen en alle benodigde uitrusting: peddels, reddingsvesten, waterdichte containers, fietshelmen, bandenreparatieset, slot en pomp.
Huur elektrische off-road steps
Begeleiding van een natuurgids gedurende een halve dag langs de Loire.

Wat is niet inbegrepen?
Drankjes exclusief maaltijden (voor de gastenkamerformule),
Eventuele bezoeken (kasteel, museum, etc.)
Picknicks
Halve dag in een heteluchtballon
Vervoer naar het startpunt van de wandeling en terug voor mensen die met de trein en bus komen.
Verzekering